Od sutra potpuna normalizacija zračnoga prometa: Vjetar prašinu nosi prema sjeveru

EUROPSKA organizacija za sigurnost u zračnome prometu Eurocontrol očekuje da će se sutra, nakon tjedan dana zastoja, zračni promet gotovo potpuno normalizirati. Danas je na europskim aerodromima poletjelo 80 posto od predviđenih letova, a za sutra se očekuje normalizacija, prenosi njemački Deutsche Presse.

Eurocontrol je danas prvo najavi oda će u Europi sutra letjeti oko tri četvrtine svih predviđenih letova, što je 21 tisuća, od ukupnoga broja od 28 tisuća letova. Ipak, prema najnovijim podacima, ograničenja letenje na snazi su u samo nekim područjima europskoga zračnoga prometa, uključujući Finsku.

Nakon što se oblak vulkanske prašine polako raspršio, zapadnoeuropske zemlje su počele otvarati svoje zračne prostore, a zrakoplovne kompanije su obnovile svoje prekoatlantske letove. Prema podacima Eurocontrola, danas je u Europi sletjelo 338 slijetanja aviona.

Islandski meteorolozi su danas objavili da vulkan Eyjafjallajökull danas izbacuje manju količinu pepela, a dim se diže do visine od dva do tri kilometra što je puno manje nego prošloga tjedna. Prema njihovim podacima, vjetrovi na području vulkana sad okreću prema sjeveru što znači da će pepeo nositi dalje od Europe.

Pročitajte više