Odbjegli Dragan Vasiljković skriva se u australskim šumama?



ODBJEGLI Dragan Vasiljković, čije izručenje traži Hrvatska, vjerojatno nije napustio teritorij Australije, već "kampira“ u šumama u unutrašnjosti kontinenta, prenosi danas australski Herald Sun.

Tu je opciju pred australskim Žalbenim sudom iznio njegov odvjetnik Clive Evatt, koji je sudu izjavio kako Vasiljković vjerojatno ne krši odredbu Visokog suda da se prijavi federalnim policijskim vlasima, jer "vjerojatno kampira negdje u australskim šumama" te je izrazio nadu da će se on sam predati u naredna dva mjeseca.

Vasiljković se trebao pojaviti pred sudom zbog tužbe za povredu ugleda

Žalbeni je sud danas odlučivao o Vasiljkovićevoj tužbi za povredu ugleda i časti protiv lista Australian zbog članka objavljenog 2005. godine, u kojem ga se navodi kao krivca za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine.

Kako se Vasiljković nije pojavio pred sudom kako bi se izjasnio o ovom slučaju, sud je odlučio da tužba ostaje otvorena do 5. lipnja, do kada se kapetan Dragan mora javiti policijskim vlastima. Ukoliko to ne učini, slučaj će biti odbačen.

Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Australski ministar policije: Činimo sve kako bismo pronašli Vasiljkovića

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Kapetan Dragan negira sve optužbe, a nakn konačne odluke Visokog suda prema kojoj nema zapreka da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj, on je nestao i ne zna se gdje boravi.

Istovremeno, federalna Vlada Australije je za ABC News danas potvrdila kako čini sve kako bi pronašla odbjeglog Vasiljkovića. Ministar unutarnjih poslova Australije Brendan O'Connor novinarima je potvrdio kako je moguće da se Vasiljković još nalazi u Australiji, te da će njegovo ministarstvo učiniti sve kako bi se njegovo skrovište otkrilo i kako bi Australija ispunila obvezu koju je preuzela kao potpisnica ugovora o ekstradiciji.

Pročitajte više