Odbjegli stric Kim Jong-una progovorio o okrutnosti režima u Sjevernoj Koreji

Foto: FAH

STRIC Kim Jong-una progovorio o strahu od politike Pyongyanga još za vrijeme diktature Kimovog oca Kim Jong-ila. Zbogo okrutnog života sa suprugom je pobjegao u SAD prije gotovo 20 godina, piše Guardian.

U telefonskom razgovoru za novinsku agenciju Yonhap iz Južna Koreje, Ri Kang rekao je da je u to vrijeme postao vrlo zabrinut oko toga što bi se moglo dogoditi nakon smrti Kim Jong-iIa, koji je Sjevernom Korejom vladao dok nije preminuo 2011.

"Nakon što sam proveo gotovo dva desetljeća u blizini Kim Jong – ila, imao sam priliku osjetiti svu okrutnost njegove vladavine. Smatrao sam da nije tako dobra ideja da živimo u njihovoj blizini", rekao je Ko Yong Suk, koji je oženjen za Kim Jong-unovu majku.

Stric Ri i njegova supruga brinuli su o aktulanom sjeverno-korejskom vođi, dok je studirao u Švicarskoj. U SAD su odlučili pobjeći 1998. godine

Kimova je majka bila jako bolesna u to vrijeme i liječila se u Europi, te je 2004. godine umrla u Francuskoj. Ri je ispričao da je njegova supruga željela da i njena sestra u SAD-u ima bolji tretman.

"Otišli smo tamo iz straha zbog onoga što bi nam vlasti mogle učiniti", rekao je Ri, koji se bojao da će Kim Jong-un krenuti očevim stopama, što se i dogodilo.

Kim Jong-un s lakoćom pogubio člana obitelji

Nakon dvije godine na čelu Sjeverne Koreje, Kim Jong – un pogubio je svog drugog tetka Jang Song Thaeka.


Nakon što je nekoliko godina proveo u anonimnosti u SAD-u, Ri je sa suprugom izazvao medijsku pozornost prošlog tjedna kada su u javnost izašle informacije da je Ko podnijela tužbu zbog klevete protiv tri osobe koje su pobjegle u Južnu Koreju.

Ukupno traži 51.900 dolara za ono što je o njoj rečeno u jednoj TV emisiji, a tiče se nje osobno. Jedna od kleveta obuhvaća tvrdnje da je Ko osnovala tajni fond za Kim Jong -ila.

Ri je potrvdio da je zbog svih navoda njegova supruga vrlo uzrujana. U razgovoru nije otkriveno gdje par živi u SAD-u. Imaju dva sina i kćer, koji pohađaju sveučilište u različitim američkim državama.

Pročitajte više