Odbor za dodjelu nagrada brani izbor Obame za Nobelovu nagradu za mir

ČLANOVI norveškog Odbora za dodjelu Nobelovih nagrada odbacili su sve kritike na izbor američkog predsjednika Baracka Obame za dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Peteročlani odbor je u petak dodijelio Nobelovu nagradu Obami zbog, kako stoji u objašnjenju, "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomaciju i suradnju među ljudima", kao i zbog njegove vizije i djelovanja kojima je cilj svijet bez nuklearnog naoružanja.

Izliječio pukotine između muslimana i Zapada

Odmah nakon objave ovogodišnjeg dobitnika iz cijelog svijeta su počele pristizati kritike na račun Obaminog izbora smatrajući ga preuranjenim.

Tri člana norveškoga Odbora su čvrsto odbacila kritike da Obama nije učinio ništa toliko vrijedno da bi dobio ovu nagradu. Thorbjoern Jagland, predsjednik Odbora je u izjavi za Associated Press naglasio da je Obama nagradu dobio "za ono što je učinio", dodavši da je američki predsjednik "učinio sve da izliječi pukotine koje postoje između Zapada i muslimanskog svijeta, a i odustao je od proturaketnog štita u Europi", objasnivši da je to prijedlog iz vremena administracije prethodnog američkog predsjednika, koji je naišao na negodovanje u Rusiji, ali i u zemljama gdje je štit trebao biti postavljen.

Tko je zaslužniji od Baracka Obame?

Jagland je naglasio da je sve ono što je Obama učinio stvorilo svijet "u kojem je manje napetosti". Također, predsjednik Odbora je rekao da su Obamino nagrađivanje pohvalili gotovo svi svjetski politički čelnici, a kritike dolaze ponajviše od medija ili njegovih protivnika u SAD-u. "Alfred Nobel je napisao da ovu nagradu treba dobiti osoba koja je u posljednjih godinu dana najviše pridonijela miru. Tko je zaslužniji tome od Baracka Obame?", pitao je Thorbjoern Jagland.

Drugi član odbora, ljevičarski norveški političar Aagot Valle je također odbacio kritike na Obamin izbor te je rekao da se ne boji rasprava o njihovom izboru.

Pročitajte više