Odbor za istragu napada na Kapitol pozvao Ivanku Trump da svjedoči

Foto: EPA

IVANKA Trump, kći bivšeg američkog predsjednika, pozvana je u četvrtak da svjedoči pred posebnim odborom američkog Kongresa koji istražuje ulogu Donalda Trumpa u napadu na Kapitol 6. siječnja 2021. godine. To je prvi put da je neki član obitelji Trump izravno pozvan da surađuje u istrazi o tom događaju.

U pismu upućenom Ivanki Trump, savjetnici republikanskog predsjednika, zastupnik Bennie Thompson, predsjednik Posebnog odbora, predlaže sastanak 3. ili 4. veljače. "Odbor želi razgovarati o svim razgovorima kojima ste možda bili svjedok ili u kojima ste možda sudjelovali o planu predsjednika da omete ili spriječi prebrojavanje glasova elektora", navodi se u pismu.

Odbor, koji većinom čine demokratski zastupnici, nastoji utvrditi odgovornost Donalda Trumpa i njegova okruženja za napad na sjedište Kongresa nekoliko stotina njegovih pristaša, u trenutku kada su zastupnici potvrđivali pobjedu njegova suparnika Joea Bidena.

Odbor je na saslušanje već pozvao i druge Trumpove bliske suradnike poput bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa, no oni su odbili surađivati. Odbor je već saslušao gotovo 400 svjedoka. Zaključke bi trebao objaviti prije parlamentarnih izbora u studenom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više