odbor za javna priznanja predložio dobitnike ovogodišnje nagrade grada zagreba

Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine danas je jednoglasno utvrdio prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba.

Za dobitnike te najprestižnije gradske nagrade, koja će im biti uručena na Dan Grada Zagreba 31. svibnja, na svečanoj skupštinskoj sjednici predloženi su: upraviteljica Gliptoteke HAZU Arijana Kralj, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić, INA- Industrija nafte Zagreb, Tvornica željezničkih vozila "Gredelj", akademik Hodimir Sirotković, prof. dr. Aleksandar Stipčević, I. i V. gimnazija, transplantacijski tim KB Merkur, specijalist dječje kirurgije dr. Antun Kljenak, pjesnik, esejist i prevoditelj Nikica Petrak, ravnatelj Baleta HNK Dinko Bogdanić, operna pjevačica Mirjana Bohanec-Vidović, glumac Krešimir Mikić i Satiričko kazalište "Kerempuh". Uz Nagradu Grada Zagreba ide i novčana nagrada u iznosu od 30.000 kuna.

U raspravi o prijedlogu ravnatelja Baleta HNK Dinka Bogdanića za Nagradu Grada Zagreba, protiv kojeg je jedna od balerina, kako pišu dnevne novine, podigla tužbu zbog navodnog fizičkog napada, član Odbora Šandor Dembitz je rekao da je Bogdanićev doprinos baletu nesporan, ali da će, budući da je pod sumnjom da pritom rabi neprimjerene metode, taj prijedlog izazvati negativne reakcije.

Nekadašnja balerina Vesna Butorac-Blaće iz stručne radne skupine za glazbu, kazalište i film podržala je Bogdanića te poručila da je balet "specifična vrsta umjetnosti u kojoj su fizički kontakti normalni" te da "onaj tko nije za to spreman, nije ni trebao ulaziti u taj posao". Ustvrdila je i kako se "digla kampanja protiv njega (Bogdanića) iako on nikoga nije tukao".

Predsjednica Odbora Morana Paliković- Gruden pročitala je pismo intendanta HNK Mladena Tarbuka koji podržava Bogdanićev umjetnički rad i napominje kako je "činjenica da zna biti oštar, ali da su polučeni rezultati izvanredni".

Nakon što je čuo "glas struke" i član Odbora i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić podržao je taj prijedlog napominjući kako očekuje da je ocjena struke rečena u dobroj vjeri.

Paliković-Gruden je rekla da je "nezgodno optuživati nekoga baš u vrijeme dodjele nagrada" i da ga se "ne može okriviti ako nema dovoljno argumenata". Pridružila joj se i članica odbora Emica Farago.

Bandić je izrazio razočaranje što u području gospodarstva nije dodijeljena nijedna nagrada zagrebačkom obrtu.

Za Plaketu Grada Zagreba predloženi su Tehnički muzej, dekan Arhitektonskog fakulteta Ivan Crnković, Robni terminali Zagreb, prof. dr. Boris Volčanšek, specijalist otorinolaringolog prim. dr. Borut Marn, profesorica defektologije Vesna Muraja, predsjednica Zagrebačkog društva miasteničara Josipa Gazibara, violinist prof. Zlatko Stahuljak, Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić, scenarist i redatelj Bogdan Žižić i Željko Malnar za TV emisiju "Noćna mora".

Za Medalju Grada Zagreba predloženi su: topnik Gričkog topa Stjepan Možar, učiteljica Vlasta Božić, odgojiteljica Jasna Perinović, voditeljica Odjela za izborazbu kadrova za potrebe obrtnika Olga Lui i član Kluba umirovljenika Končar Vinko Horvat.

Za Povelju Grada Zagreba predložen je Žarko Susić, član HAŠK-a Mladost.

(Hina) xbdj ysšh

Pročitajte više