Odbor za pravosuđe jednoglasno za imenovanje Ranka Marijana

Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora jednoglasno je danas podržao kandidaturu Ranka Marijana za predsjednika Vrhovnog suda.

Članovi Odbora pritom su se suglasili da bi trebalo povećati ovlasti i odgovornost Vrhovnog suda kako bi on aktivno mogao sudjelovati u provođenju pravosudnih reformi, kao i u samoj pripremi zakona.

Sam Marijan požalio se da su suci Vrhovnog suda preopterećeni rješavanjem postupaka u drugom i trećem stupnju, zbog čega, kaže, ne stignu sudjelovati u edukaciji mladih sudaca i ujednačenju sudske prakse, što bi im, smatra, trebala biti prva zadaća.

"Ne zalažem se za to da vrhovni suci manje rade, nego za to da se koncentriraju na drugu vrstu posla, jer ovako njihovo ogromno iskustvo ostaje neiskorišteno", kazao je.

Marijan smatra i da je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za imenovanje predsjednika Vrhovnog suca konsenzusom, bez kojega, kaže, taj sud i njegov predsjednik ne mogu imati legitimitet potreban za provođenje reformi.

Očekuje stoga da će, nakon opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe, i sabor sutra jednoglasno stati iza njegova imenovanja.

Izostane li taj koncenzus, Marijan najavljuje da neće prihvatiti dužnost predsjednika Vrhovnog suda za koju ga je predložio predsjednik RH.

(Hina) xibob yso

Pročitajte više