ODBOR ZA PRAVOSUĐE PODRŽAO IZMJENE ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama, uz brojne primjedbe vanjskih i oporbenih članova.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi uvodno je istaknuo da je osnovna namjera Vlade u najvećoj mjeri pojednostaviti postupak upisa nekretnina u zemljišne knjige, pogotovu u slučajevima kada je riječ o neprijepornim vlasničkim odnosima.

Vlada predlaže da rješenja o upisu u zemljišne knjige u tim slučajevima, umjesto sudaca, donose ovlašteni zemljišno-knjižni referenti, po uzoru na pravosudne referente u Njemačkoj i Austriji.

Na taj će se način, drži Vlada, rasteretiti suce općinskih sudova.

Koketi je naglasio da će o upisu u pravosudne knjige odlučivati isključivo referenti koji su u dosadašnjem radu pokazali visoku razinu stručnosti i poznavanja zemljišno-knjižnih predmeta.

Građani bi, po predloženom, zahtjev za upis u zemljišne knjige podnosili na propisanim obrascima, umjesto da se, kao što je sada praksa, uz pomoć odvjetnika odlučuju za jednu od ponuđenih zakonskih mogućnosti.

Građanima će se ostaviti i rok od 30 dana nakon stupanja na snagu izmijenjenog Zakona da upotpune nepotpune zahtjeve za upis u zemljišne knjige.

Dio članova Odbora spornom je ocijenio odredbu po kojoj bi ovlasti za donošenje rješenja o upisu imali i referenti sa srednjom školom, što bi, smatraju, moglo dovesti do nepravilnih upisa u zemljišne knjige, zbog kojih bi država morala plaćati visoke odštete.

Vanjski članovi upozorili su i na stav struke da bi predmete o kojima odlučuju referenti trebalo definirati kao upravni, a ne sudski postupak.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više