Odbor za pravosuđe podržao šest kandidata za suca Vrhovnog suda

ODBOR za pravosuđe podržao je danas svih šest kandidata koji su se javili na oglas za sudačko mjesto u kaznenom odjelu Vrhovnog suda.

Za suca u kaznenom odjelu Vrhovnog suda natječu se Lidija Grubić Radaković, Ranko Marijan, Dražen Tripalo i Ileana Vinja, sve suci zagrebačkog županijskog suda, te Josip Čule sa splitskog i Mladen Piškorec s bjelovarskog Županijskog suda. O svim je kandidatima sudačko vijeće koje čine svi suci Vrhovnog suda dalo pozitivno mišljenje.

Sukladno stajalištu Odbora da podržava sve kandidate koje podupire struka, odnosno sudačka vijeća, podržani su i kandidati za Upravni sud, županijski sud u Zadru općinski sud u Splitu i desetak prekršajnih sudova.

Za pet sudačkih mjesta u Upravnom sudu natječe se 44 kandidata. Natječaj je ponovljen jer u prvom, po mišljenju Ministarstva pravosuđa, koje sastavlja listu kandidata, 17 od 58 kandidata ili nije imalo dovoljno staža ili nije priložio svu potrebnu dokumentaciju, pa nisu uvršteni na listu.
Međutim, Državno sudbeno vijeće, koje imenuje suce, smatralo je da su trebali biti na listi. Ne želeći arbitrirati između dvije državne institucija dvojbu je prekinuo Odbor za pravosuđe odlučivši u veljači ove godine da se raspiše novi oglas.

Ovoga puta svi su kandidati priložili traženu dokumentaciju pa i bivši predsjednik tog suda Anđelko Bušić koji uz prethodnu kandidaturu nije priložio diplomu. Tada je tvrdio da je Ministarstvo već ima od ranije i da je notorno da je diplomirao pravo kada je već bio predsjednik suda.

Pročitajte više