Odbor za promet podržao prijedlog novog pomorskog zakonika

Saborski Odbor za pomorstvo, promet i veze podržao je danas Vladin prijedlog novog Pomorskog zakona te ga uputio u prvo saborsko čitanje.

Riječ je o novom zakonskom tekstu koji regulira pomorsku i brodarsku problematiku, usklađenu s brojnim međunarodnim konvencijama i rezolucijama, njihovim izmjenama u pogledu sigurnosti plovidbe, te sa zakonodavstvom Europske unije.

Predstavnici Vlade na Odboru su tvrdili da će novi zakonik uvelike ojačati konkurentnost hrvatskih brodara u sve žešćoj tržišnoj utakmici u pomorskom prometu te ojačati položaj Hrvatske kao pomorske zemlje.

To bi, kazali su među ostalim, trebalo osigurati oslobađanje brodara od plaćanja poreza na dobit, kako bi dobivena sredstva mogli ulagati u posao i svoju flotu.

Kroz povoljnije financijske aranžmane brodarima bi se omogućili 'izdašniji' bankovni krediti, a novina je i uvođenje tzv. pomorskog dodatka, neoporezivog dijela dohotka kojim bi država stimulirala iscrpljujući pomorski posao, posebno brodare koji su na moru i po godinu dana.

Uveo bi se i elektronski upis brodova, čime bi se olakšalo upisivanje i ispisivanje plovila iz evidencije, kao i dodatni upisnik jahti i obalnih pomorskih objekata.

Jasnije je regulirano i područje iznajmljivanja plovila, tzv. čarteri, na način da plovila mogu iznajmljivati samo tvrtke koje su registrirane u Hrvatskoj, a brodovi im mogu ploviti samo pod hrvatskom zastavom.

Čvrsto su određene nadležnosti lučkih kapetanija za nadzor pomorskog dobra i plovidbe te određene visoke kazne za kršenje zakonika, posebno za onečišćenje mora.

Na upit SDP-ovca Šime Lučina zašto u zakoniku nije obuhvaćena i obalna straža predstavnici Vlade odgovorili su da se o osnivanju te straže prethodno treba dogovoriti koordinacija više ministarstava.

Odbor nije raspravio prijedlog IDS-a da se izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vrati ranija odredba o 0,5 promila, jer Vlada o tom prijedlogu nije dostavila mišljenje.

(Hina) xtr ymć

Pročitajte više