Odbor za referendum predlaže rješenje za bolnice u Istri

ODBOR za referendum iz Pule predložio je danas da se izgradnja istarskih bolnica financira iz pune cijene za zemljište na području Barbarige i Dragonere koju bi trebao platiti kupac ako se to zemljište ne može vratiti u javni posjed.

U priopćenju Odbor tvrdi kako bi se razlikom najnižih optimalnih prihoda i ostvarenih javnih prihoda od približno 1,3 milijarde kuna u Istri mogle izgraditi četiri velike bolnice, "makar sve četiri bile na području Vodnjana".

Da je Istarska županija ostvarila pravo prvokupa i prodala zemljište po najnižoj optimalnoj cijeni, općina Vodnjan dobila bi oko 1,3 milijarde kuna, a država 26 milijuna. Budući da je zemljište prodano u, kako ističe Odbor za referendum, "štetnim i sumnjivim okolnostima", Vodnjan će dobiti 58,7 milijuna kuna, a država 1,1 milijun.

Također se ističe da cijena četvornog metra zemljišta uz istarsku obalu raste iz mjeseca u mjesec i da je već premašila 150 eura. To znači da brzo raste i dobit koja se u Istarskoj županiji može ostvariti ako se referendumom ponište štetne odluke kako bi kupac, ako se zemljište ne može vratiti u javni posjed, platio punu cijenu za zemljište na području Barabrige i Dragonere.

Odbor tvrdi kako je u oba slučaja naknadna prenamjena zemljišta išla u prilog investitoru, povezanom sa županijskom vlašću, te da je zemljište na području Barbarige i Dragonere prodano, za pet do sedam eura po metru četvornom, "uz veliku žurbu i uz veliki broj nepravilnosti".

Iako je javno priznao da za tu cijenu ne bi prodao najvrednije zemljište uz obalu, istarski župan Ivan Jakovčić nije iskoristio referendum građana da opozove štetnu prenamjenu zemljišta, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Odbora za referendum.

Pročitajte više