Odbor za zakonodavstvo podržao Zakon o zaštiti potrošača

SABORSKI Odbor za zakonodavstvo danas je jednoglasno podržao i u drugo saborsko čitanje uputio Vladin konačni prijedlog Zakona o zaštiti potrošača, a amandmane na taj prijedlog podnijet će naknadno.

Kako se zaključuje iz rasprave, najveći dio amandmana Odbor će uputiti na odredbe po kojima se u javne usluge, plaćanje kojih po Vladinu zakonu mora biti socijalno prihvatljivo, ne ubrajaju poštanske i telekomunikacijske usluge za mobilnu telefoniju.

Naime, Vlada je kao javne usluge, plaćanje kojih mora biti prihvatljivo svim pa i socijalno najugroženijim građanima, navela struju, plin, prijevoz, opskrbu pitkom vodom, kanalizaciju, odvoz smeća i telekomunikacijske usluge za nepokretnu telefonsku mrežu.

Cijene tih usluga obračunavale bi se na osnovu potrošnje prema tarifnom sustavu.

Ljubica Lalić (HSS) i Jadranka Kosor (HDZ) usprotivile su se izostavljanju mobilne telefonske mreže iz područja javnih usluga, jer, kazala je Kosor, nepokretnu mrežu koristi oko 1,7 milijuna građana, a mobilnu čak 2,2 milijuna.

Iako je u zakonskom prijedlogu navedeno da za provedbu zakona neće trebati osigurati financijska sredstva u ovoj godini, Kosor je upozorila da će to biti itekako potrebno jer zakon stupa na snagu 90 dana od njegova donošenja, znači debelo ove godine.

Predsjednik Odbora Josip Leko (SDP) najavio je amandman kojim bi se jasnije odredilo pitanje kada Savez udruga potrošača može javno oglašavati listu poduzeća koja su oštetila potrošače ili im svjesno prodavala po zdravlje štetne proizvode, kao i pitanje sudjelovanja predstavnika udruga na sjednicama saborskih radnih tijela.

Odbor je jednoglasno podržao i konačni tekst zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju međunarodne organizacije za razvoj ribarstva u istočnoj i srednjoj Europi (EUROFISH).

Potvrđivanjem ugovora Hrvatska bi postala punopravna članica te organizacije, kojoj je cilj pomoći razvoj ribarstva kroz poticanje investiranja i trgovine.

Pročitajte više