Odbor za zaštitu novinara: Ovo je bila najsmrtonosnija godina dosad, ubijeno je najmanje 68 novinara

ZBOG masakra počinjenog u studenom ove godine nad 30 novinara na Filipinima, ova je godina postala dosad najsmrtonosnija za novinare, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ). U svom godišnjem izvješću navode kako je tijekom ove godine ubijeno najmanje 68 novinara, što je šezdesetpostotni porast u odnosu na 2008. godinu, kada su evidentirane 42 smrti novinara.

"Tri četvrtine novinara su ubijene ciljano, zbog posla kojeg obavljaju, a 85 posto tih slučajeva nije riješeno i krivci nisu izvedeni pred lice pravde. To truje dobro novinarstvo", rekao je zamjenik direktora CPJ-a Robert Mahoney.

Sve do kraja studenog, kad je u pokolju u filipinskoj provinciji Maguindanao ubijeno 57 ljudi, među kojima i 30 novinara, činilo se kako će u 2009. godini biti zabilježen pad broja ubojstava novinara u odnosu na godinu ranije. Rekordna po broju ubojstava dosad je bila 2007. godina, kada je ubijeno 67 novinara.

Nakon Filipina, druga najsmrtonosnija zemlja za novinare je bila Somalija, u kojoj je ove godine ubijeno devet novinara. Četvero novinara je ubijeno u Pakistanu, u Rusiji troje, a po dvoje ih je ubijeno u Meksiku i Šri Lanki. Na popisu zemalja kobnih za novinare se nalaze i Afganistan, Kolumbija, El Salvador, Indonezija, Kenija, Madagaskar, Nepal, Nigerija, Okupirani palestinski teritorij i Venezuela.

Pročitajte više