Odgođena presuda bivšem Trumpovom savjetniku Flynnu

Foto: Getty images

MICHAELU Flynnu, bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, danas je trebala biti izrečena presuda za slučaj davanja lažnog iskaza pred saveznim istražiteljima.

Međutim, sudac Okruga Columbia Emmet Sullivan neočekivano je odgodio izricanje kazne kako bi osigurao da će surađivati u istrazi o mogućem dosluhu kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije 2016.

Umirovljeni general nekad blisko povezan s krugovima oko Trumpa, izjasnio se krivim u prosincu za laganje FBI-u o svojim kontaktima s ruskim veleposlanstvom u Washingtonu.

Sudac Flynnu: Može se tvrditi da ste prodali svoju zemlju

"Želim biti iskren s vama, ovaj zločin je vrlo težak. Ne samo što ste lagali FBI-u, lagali ste visokim dužnosnicima u nadolazećoj administraciji. Sve vrijeme bili ste neregistrirani agent strane zemlje dok ste služili kao savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a. To potkopava sve što ova zastava predstavlja. Može se tvrditi da ste prodali svoju zemlju. Ne mogu skriti gađenje i prijezir zbog vaših djela", rekao je sudac Sullivan.

Pritom je aludirao na činjenicu da je Flynn radio kao lobist za konzultantsku tvrtku povezanu s turskom vladom za vrijeme predizborne kampanje.Nije odredio novi datum za izricanje presude, nego je od tužitelja i Flynnovih odvjetnika zatražio da se jave 13. ožujka.

Sudac Sullivan je nešto kasnije povukao svoje riječi, prenosi CNN, primjećujući kako je Flynnov lobistički angažman za stranu vladu završio prije početka rada Trumpove administracije.

Specijalni tužitelj Robert Mueller, zadužen za zahtjevnu istragu o mogućoj povezanosti Rusije i Trumpove kampanje, preporučio je da Flynn bude pošteđen zatvora rekavši da je pružio "temeljnu pomoć" njihovoj istrazi.

Trump zaželio sreću Flynnu, ali što je Flynn ispričao istražiteljima?

I njegovi odvjetnici pozvali su sud da ga poštedi zatvora pošto je priznao krivnju za laganje FBI-u.

Flynn je bio ispitan 19 puta i pomogao je stručnjacima koje vodi Mueller u istrazi o povezanosti Rusije, Trumpove kampanje i predsjedničkog tranzicijskog tima.

Flynn je, podsjetimo, otišao s mjesta savjetnika u Bijeloj kući nakon samo 23 dana, nakon što su mediji otkrili da je lagao istražiteljima FBI-a i potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima i temi razgovora s tadašnjim ruskim veleposlanikom u SAD-u, Sergejom Kislijakom.

Sam Trump je danas na Twitteru zaželio svom bivšem savjetniku sreću na izricanju presude. "Bit će zanimljivo vidjeti što će imati za reći, unatoč ogromnom pritisku kojem je podvrgnut, o ruskom dosluhu u našoj sjajnoj i, očito, vrlo uspješnoj kampanji. Nije bilo dosluha!", dodao je u tweetu Trump, po tko zna koji put poričući spekulacije da su članovi njegovog predizbornog stožera koordinirali akcije s Rusima kako bi Trump osvojio izbore.

No na to da je Mueller itekako surađivao s Muellerovim istražiteljima upućuje i njihova preporuka sudu da se Flynna osudi na minimalnu zatvorsku kaznu ili da se ista potpuno izostavi, unatoč njegovom laganju. Zasad je i dalje nepoznanica što im je točno otkrio, odnosno je li i u kojoj mjeri inkriminirao samog Trumpa.

Pročitajte više