Odgođeno ročište: Ne zna se kad će Sanader pred sud zbog prodaje jeftine struje Diokiju

Foto: Hina

ZBOG suđenja u slučaju Fimi media na kojem je svjedočila bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, odgođeno je pripremno ročište njenom prethodniku Ivi Sanaderu koji je u nizu uglavnom korupcijskih afera optužen i za prodaju jeftine struje Diokiju, tada u vlasništvu Roberta Ježića.

Novo pripremno ročište, na kojemu bi se mogao odrediti datum početka suđenja u tom slučaju, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić zakazala je za 20. listopada.

Još jedna optuženička klupa očekuje Sanadera zbog optužbi da je s Ježićem 2008. poticao Ivana Mravka, u međuvremenu preminulog predsjednika uprave HEP-a, da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Optužnica je potvrđena već četiri godine, ali suđenje nikako da počne.

Suđenje ne počinje

Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali tužiteljstvo ju je povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima INA-MOL i Hypo, u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.


Uoči dolaska na sud Ježić je na novinarsko pitanje hoće li vratiti pet milijuna eura koje mu je mađarski MOL navodno uplatio za mito Sanaderu kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u INA-i, još jednom rekao da hoće.

Novac nije vraćen

Obećanje da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura Ježić je dao još u listopadu 2012. kada je ispitan na prvom suđenju Sanaderu.

Iako je isprva govorio da će novac vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, kasnije je promijenio priču. Nakon što je presuda postala pravomoćna, iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud, izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

U prosincu 2015. zagrebački Županijski sud spojio je postupak protiv Sanadera s optužnicom protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, no početak suđenja još nije zakazan. Vrhovni sud nedavno je srušio odluku da s novim suđenjem treba čekati do presuda europskih sudova o Hernadijevoj tjeralici.

Sanader je u međuvremenu nepravomoćno osuđen u slučaju Planinska, a ponovno mu se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media, nakon što je prvu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud.

Pročitajte više