ODLIČNE VIJESTI ZA HRVATE Stigla nova pravila o online kupovini, ukidaju se brojna ograničenja

Foto: 123rf

NAKON pune dvije godine rasprava o tzv. geoblockingu, Europski Parlament, Vijeće i Europska Komisija napokon su donijeli odluku o ukidanju ove prakse prilikom online trgovine.

Pregovori o Direktivi o geoblokiranju i ostalim oblicima diskriminacije utemeljenima na nacionalnosti, mjestu prebivališta ili boravišta na online tržištu su završeni, što znači da će Hrvatima uskoro online kupovina biti mnogo jednostavnija.

Prema novim pravilima o online kupovini, građani svih zemalja članica Europske unije uskoro će moći birati s kojih će stranica kupovati, a da ih pritom nitko ne može blokirati ili preusmjeriti na drugu stranicu. Nova pravila, dakle, predviđaju zabranu blokiranja pristupa pojedinim proizvodima na temelju podataka o boravištu.

Nova pravila od Božića iduće godine


Do sada su Hrvati, kao građani novije države članice EU, često bili preusmjeravani sa stranica s kojih su željeli kupovati ili im kupovina nije bila omogućena (odnosno bila je odbijena). S novom Direktivom to se mijenja, što znači da ćemo moći kupovati online iz bilo koje države i na originalnim stranicama, bez da nas se preusmjerava na lokalne stranice sa sličnim proizvodima i drugačijim cijenama, najčešće višim. Također više neće biti moguće niti onemogućiti kupovinu online ako država iz koje kupujete proizvod ne dostavlja u Hrvatsku - ali samo pod uvjetom da si sami osigurate dostavu ili odlučite proizvod pokupiti osobno.

Iako su pregovori o Direktivi dovršeni, ona ipak ne stupa na snagu odmah, već u roku od 9 mjeseci od objave u Službenom glasniku Europske unije. Prema toj računici, Hrvati će nesmetano moći kupovati negdje oko Božića iduće godine.

Promjene bi trebale dovesti i do jeftinije dostave cijena paketa koju plaćaju građani, ali i mala poduzeća. Jeftinija dostava napokon bi trebala dovesti i do toga da hrvatski kupci imaju mogućnost kupovine na sniženjima kakva su u zapadnoj Europi, jer bi im se otvorila opcija kupovine robe iz cijele EU po pristupačnim i transparentnim cijenama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz online kupovinu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: online kupovina.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više