Odlični odnosi Hrvatske s američkim ministarstvom obrane

HRVATSKA ima odlične odnose s američkim ministarstvom obrane, rekao je hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica u razgovoru za časopis Diplomatic Traffic iz Washingtona.

"Postoji sjajna suradnja s obje strane", kazao je Jurica za časopis Diplomatic Traffic koji se bavi temama iz diplomatske zajednice u Washingtonu.

Časopis u tom kontekstu navodi kako je Hrvatski sabor nedavno odlučio otvoriti morski i zračni prostor za NATO snage.

U tekstu se navodi i da se Hrvatska nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. spremno pridružila antiterorističkoj koaliciji predvođenoj SAD-om te kako želi aktivno sudjelovati u Inicijativi za neširenje oružja koja uključuje 11 zemalja. Jurica kaže da je Hrvatska u poziciji osigurati predvodništvo u Inicijativi na jugoistoku Europe, piše Diplomatic Traffic.

U tekstu se navodi kako vlada premijera Ive Sanadera kao dva glavna vanjskopolitička cilja ima uključenje u NATO i EU, oba od interesa za Washington.

Željeni datum za formalni poziv u članstvo NATO-a je summit Saveza planiran 2006., a Jurica je uvjeren da Hrvatska može do tada preustrojiti svoje vojne snage te s druge dvije članice Američko-jadranske povelje, Albanijom i Makedonijom, ispregovarati pojedinosti pristupanja, kaže tekst.

Uključenjem u NATO tri zemlje će zatvoriti dugogodišnji jaz na južnom krilu Sjevernoatlantskog saveza koji je stvorila bivša socijalistička Jugoslavija koja se svrstavala uz Istočni blok tijekom Hladnoga rata i odvajala Grčku i Tursku od drugih članica Saveza, stoji u tekstu.

Hrvatska je zadržana na svom putu u EU i NATO sukobom koji je nastao raspadom Jugoslavije, ali sada brzo napreduje već sedam godina, ocjenjuje tekst. Njezino gospodarstvo se razvija ubrzano i već je praktički eliminirala siromaštvo i modernizirala svoje institucije do te mjere da je osigurala političku i ekonomsku stabilnost, navodi Diplomatic Traffic.

Pročitajte više