Odluka vlade RH o ukidanju viza: Poticaj za bilateralnu suradnju

ODLUKA hrvatske Vlade o ukidanju viza za građane Srbije i Crne Gore na šest mjeseci snažan je poticaj za bilateralne odnose dviju zemalja i regionalnu suradnju uopće, kao i za gospodarstvenike, izjavila je u srijedu pomoćnica ministra vanjskih poslova SCG Aleksandra Joksimović.

U odnosima s Hrvatskom stalno se radi na rješavanju otvorenih pitanja i s političkim rješavanjem problema nastavit će se i ubuduće, kazala je Joksimovićeva agenciji Beta, dodajući kako "očekuje da će u vremenu koje slijedi otvaranje granica pokazati sve maksimalno pozitivne efekte i da u tome neće biti vremenskih ograničenja", te da je "u ovom trenutku najvažnije da građani s obje strane granice mogu slobodno putovati".

Predsjednik Privredne komore Srbije Radoslav Veselinović ocijenio je u srijedu da će privremena suspenzija viznog režima olakšati gospodarsku suradnju dvije zemlje, kao i na trgovinsku razmjenu s Hrvatskom, koja je dosad bila manja no s drugim zemljama regije "upravo zbog otežane procedure dobijanja poslovnih viza".

Ta odluka "pravi je put" ka otopljavanju odnosa sa susjedima, a za građane Vojvodine je to "od životne važnosti", izjavio je predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak, koji je nedavno u Zagrebu razgovarao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i o potrebi uklanjanja Vojske Srbije i Crne Gore s granice na Dunavu.

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Đorđe Đukić kazao je da se ovom odlukom hrvatske Vlade stvaraju uvjeti za "obnavljanje trgovinskih i privrednih veza", jer su mnoga vojvođanska poduzeća, zbog loših odnosa dvije zemlje, izgubile kooperante u Hrvatskoj.

Pročitajte više