Odluka Vrhovnog suda: 55.000 obitelji ima pravo na isplatu, ali manju od očekivane

Foto: Pixsell/Sandra Simunovic

VRHOVNI SUD je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata.

Radi se o jednoj od najznačajnijih sudskih odluka, koja se tiče najmanje 55 tisuća obitelji. Prvotno je trebala biti donesena 13. prosinca pa je odgođena na 19. prosinca i na kraju ostavljena za 20. prosinca, odnosno danas. Na raspravama Vrhovnog suda iznijet je niz različitih, oštro suprotstavljenih stavova.

Građani nisu dobili obeštećenje, samo zatezne kamate

Na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala, da bi bila usvojena, dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici Građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca.

Usvojeno je shvaćanje koje je dobilo 13 glasova sudaca, u kojem stoji da građani imaju pravo na isplatu pripadajućih zateznih kamata na preplaćene iznose.

"Potrošač ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije", piše u prihvaćenom stajalištu suda.

Sud je odlučio i da građani koji su konvertirali kredite iz "švicaraca" u eure nemaju pravo na obeštećenje koje bi banke koštalo između 20 i 25 milijardi kuna. Kako su građani dobili samo pravo na isplatu zateznih kamata, taj iznos će biti značajno manji.

Čelnik Udruge Franak kaže da su građani nisu dobili punu restituciju, te najavljuje nastavak pravne bitke.

Aleksić: Ovo je pokušaj kompromisa, nismo dobili punu restituciju

"To je odluka koja nema veze s pravnim sustavom Republike Hrvatske niti bilo koje zemlje Europske unije. To je pokušaj kompromisnog rješenja koje je pravno neodrživo. Potrošači konverzijom nisu dobili punu restituciju. Potrošači nakon konverzije imaju pravo na punu restituciju i to je jedina moguća i jedina pravna održiva odluka", komentirao je za Slobodnu Dalmaciju Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

"Ova odluka će pasti na Ustavnom sudu", porušio je Aleksić.

Šest glasova sudaca: Građani nemaju pravo na povrat preplaćenih iznosa

Pravno shvaćanje da potrošači nemaju pravo na povrat preplaćenih iznosa dobilo je samo šest glasova sudaca građanskog odjela.

"Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ("Narodne novine", broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma nema pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, koji bi predstavljali možebitnu razliku između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK", piše u priopćenju.

Deset glasova sudaca: Imaju pravo na povrat po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi

Deset sudaca pritom je bilo za odluku da potrošač "ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita.

13 glasova sudaca: Imaju pravo na isplatu zateznih kamata na plaćene iznose

Ovako glasi treće pravno shvaćanje koje je dobilo 13 glasova sudaca:

‘‘Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ("Narodne novine", broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima ("Narodne novine" broj 35/05 – dalje: ZOO), na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije."

"Sve sudske odluke koje su uvodno navedene i koje zastupaju tri različita pravna shvaćanja bit će predmet kontrole Službe evidencije sudske prakse", piše u priopćenju.

Pročitajte više