Održan okrugli stol "Mogućnosti i granice etike u djelu Milana Kangrge"

U povodu 80. rođendana umirovljenoga sveučilišnog profesora filozofije Milana Kangrge danas je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan okrugli stol "Mogućnosti i granice etike u djelu Milana Kangrge".

Na početku je sudionike skupa pozdravila Nadežda Čačinović, pročelnica Odsjeka za filozofiju, koji je organizirao skup, napomenuvši kako se Kangrga u svom djelovanju izravno suočavao s velikanima prošlosti i sadašnjosti.

O etičkoj poziciji u Kangrginu djelu govorili su Ante Čović, Milenko Perović, Gajo Sekulić, Hotimir Burger, Marijan Krivak, Lino Veljak, Zvonko Šundov i Hrvoje Jurić.

Kangrgina se etička pozicija najsažetije može označiti kao "kritika moralne svijesti", a svoje kritičko stajalište izgradio je na razradbi misaonog slijeda Kant - Fichte - Hegel - Marx.

Na početku skupa pročitan je pozdravni brzojav ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege, Kangrgina studenta i bivšeg kolege s Odsjeka za filozofiju.

Milan Kangrga (1923.), profesor etike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, sada u mirovini, autor je više knjiga, među kojima su: "Etički problemi u djelu Karla Marxa", "Etika i sloboda", "Čovjek i svijet", "Etika i revolucija", "Filozofija i društveni život", "Šverceri vlastitog života".

U početku godine predstavljena mu je zbirka rasprava, polemičkih tekstova i intervjua "Nacionalizam ili demokracija".

Kangrga je bio jedan od pokretača časopisa "Praxisa" i Korčulanske ljetne škole te predsjednik Hrvatskoga filozofskog društva.

Pročitajte više