održana redovita godišnja skupština društva prijatelja glagoljice

Proglašenjem počasnih članova, izvješćem o radu i osvrtom na deset godina djelatnosti Društvo prijatelja glagoljice (DPG) održalo je večeras u prostorijama Matice hrvatske svoju redovitu godišnju skupštinu.

Jednoglasno, DPG je za svoje počasne članove promovirao fratre trećoredce (glagoljaše) Anđelka Badurinu i Petra Runju, koji su, kako je obrazloženo, zaslužni za istraživanje hrvatske glagoljske baštine.

Izvještaj o radu društva od posljednje skupštine do danas večeras je podnio tajnik DPG-a Milan Paun.

Istaknuo je da je društvo u protekloj godini izdavalo razglednice na temu glagoljske baštine, organiziralo seminar za nastavnike hrvatskog jezika, priređivalo izložbe i mjesečne tribine.

Osim toga, dodao je Paun, DPG je u gradu mladih na Granešini u Zagrebu organizirao glagoljske radionice i uređivao Internet stranice (www.hr/darko/glagoljica/dpg.html).

Paun je napomenuo i da društvo danas ima oko 150 aktivnih te 200-tinjak pasivnih članova.

Član društva Vladimir Čepulić podsjetio je da je DPG utemeljen 22. veljače 1993. na tada petstodesetu obljetnicu znamenitog glagoljskog prvotiska iz 1483. - Misala po zakonu Rimskog dvora.

U proteklih deset godina, nastavio je Čepulić, društvo je 1995. utemeljilo i svoj mješoviti pjevački zbor ´Bašćina´ koji vodi fra Izak Špralje, i koji je, osim u Hrvatskoj, nastupao i u inozemstvu (Vatikan, Irska).

Također, dodao je Čepulić, društvo je pokrenulo i list ´Bašćina´ koji izdaje jednom godišnje, u skladu s načelom ´latinicom pisati o glagoljici, a glagoljicom o bilo čemu´.

Predsjednik DPG-a Darko Žubrinić, rekavši kako to društvo djeluje na tri razine (djeca, odrasli i međunarodni kontakti), istaknuo je da će sljedeća godina za DPG biti izborna.

Pročitajte više