Odustalo se od betona: "Plan B" za ispunjavanje pukotine u Fukushimi

POKUŠAJ zaustavljanja curenja radioaktivne vode iz japanske nuklearke Fukushima Daiichi u Tihi ocean nije uspio.

Podsjećamo, voda vrlo visoke razine radioaktivnosti istječe iz betonskog spremnika kod reaktora 2 kroz pukotinu dugu dvadesetak centimetara. Prvotna ideja da se pukotina zalije betonom nije realizirana jer su nadležni shvatili da će se na taj način radioaktivni materijal vrlo brzo raspršiti oceanom te je zamisao odbačena kao preriskantna.

Pukotina će biti začepljena polimerom umjesto betonom

Sada se prelazi na "plan B". Kompanija odlučuje o tipu polimera koji će koristiti za ispunjavanje pukotine. Radnici bi trebali probiti strop spremnika te pukotinu umjesto betonom začepiti polimerom. Ta faza još nije počela, ispričao je Hidehiko Nishiyama iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost, prenosi CNN.

Razina radijacije u spremniku je veća od 1.000 milisiverta po satu, a iznad spremnika iznosi 250 milisiverta po satu. Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano je danas rekao da će evakuacija ljudi iz okolice Fukushime biti dugoročna. Dosad je iz okolice Fukushime evakuirano 70.000 ljudi.

Pronađena tijela dvojice radnika koje je usmrtio tsunami

Tokyo Electric Company (Tepco) je danas priopćio da su tijela dvojice radnika koje je ubio tsunami pronađena još u srijedu, ali da su morala biti dekontaminirana kako bi mogla biti vraćena obiteljima. Glasnogovornik Tepca rekao je da su s informacijom o smrti radnika starih 21 i 24 godine kasnili iz poštovanja prema njihovim obiteljima.

Potraga za nestalima u razornom tsunamiju i potresu još uvijek traje. U posljednja dva dana otkriveno je još 60 tijela, a za 16.000 se još traga.

 

Pročitajte više