Odvjetnica objasnila kakve to kazne pišu inspektori zbog uvođenja eura

Foto: Index, screenshot N1

DOROTEA Jurčić iz pravnog tima Udruge Glas poduzetnika komentirala je u Novom danu na N1 brojne inspekcije po trgovinama kao i u kakvoj se poziciji sad nalaze poduzetnici i koji im je najveći problem.

O vijesti da je frizerka povisila cijenu frizure za 36 centi, a dobila je kaznu preko 3000 eura, Dorotea Jurčić kaže: "Što se tiče tog slučaja, čitala sam u medijima i poklapa se s onim što sam vidjela. Isti je tip prekršajnog naloga. Propisane kazne su između 5000 i 15.000 kuna i jedna je kazna za pravnu osobu, a jedna za gospođu kao fizičku osobu, vlasnicu obrta. To može biti i veliki iznos kad se zbroji."

Na pitanje po kojoj se zakonskoj osnovi kažnjavaju, objašnjava: "Državni inspektori izađu na teren, naprave zapisnik, utvrde činjenice, izdaju prekršajne naloge kojima se kažnjava osoba jer je povrijedila zakon. Državni inspektorat tvrdi da je povrijeđen Zakon o zaštiti potrošača vezano uz nepoštenu poslovnu praksu.

Osobno, kao odvjetnica, s time se ne slažem. Ne vidimo uporište u zakonu za kažnjavanje o kojem sad pričamo. Ta nepoštena praksa nema veze s uvođenjem eura - govori se o agresivnoj ili zavaravajućoj poslovnoj praksi. Neistinite informacije bi bile zavaravajuće prakse, a agresivna bi bila neka prisila da se nekoga primora kupiti, a to isto nije ovdje slučaj."

Trgovci su, kažu, ljutiti, uložit će prigovore: "Dosta trgovaca se javilo jučer, prekjučer, svi su ljuti. Radi se o malim trgovcima i poduzetnicima. Nije samo problem plaćanja kazne nego ne želiš da te netko pravi ludim. Odlučit će se za ulaganje prigovora."

Pročitajte više