Odvjetnici pritvorenika u tzv. slučaju Lora zatražit će suđenje u odsutnosti

ODVJETNICI četvorice pritvorenih optuženika u tzv. slučaju Lora potvrdili su danas kako će Vijeću za ratne zločine Županijskog suda u Splitu podnijeti zahtjev za početkom suđenja u odsutnosti kako njihovi branjenici "ne bi nepotrebno i u nedogled čekali da budu pritvoreni i preostali optuženici".

Odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj optuženog Davora Banića, potvrdio je da je zahtjev sudu poslao već danas, a Joško Čeh, branitelj Ante Gudića, to će učiniti idući tjedan.

Premda sud nije obvezan taj zahtjev prihvatiti, odvjetnici su se međusobno dogovorili na takav postupak, jer vjeruju da će pojedinačnim podnošenjem zahtjeva svakih nekoliko dana "sud tako barem prisiliti na reakciju", rekao je Čeh.

Naglasio je i da je "ovakvo čekanje na suđenje na neodređeno vrijeme potpuno neprihvatljivo, posebno što u sudskim kuloarima čuju kako suđenje neće početi dok se svi optuženici ne nađu u pritvoru". "Ako je tako, tražimo to i napismeno", poručio je.

"Čekali smo da prođe vrijeme koliko je bilo potrebno od podizanja optužnice do sazivanja prvog suđenja 2002., koje je također održano u odsutnosti prvooptuženog Tomislava Duića, i to je vrijeme prošlo", kazao je Čeh.

Vinko Ljubičić ističe kako su svi zakonski uvjeti za sazivanjem suđenja u odsutnosti ispunjeni te smatra kako je odvojeno suđenje optuženicima u bijegu i onima u pritvoru, pravno gledajući, manje prihvatljivo, jer su zločini koji im se stavljaju na teret gotovo isti, pa bi predmet bilo vrlo teško razdvojiti.

Odvjetnici su za Hinu potvrdili i kako je Vrhovni sud prije nekoliko dana odbio žalbe četvorice pritvorenika na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu o produljenju pritvora u početku siječnja.

Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić tako ostaju u pritvoru, dok su u bijegu prvooptuženi Tomislav Duić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilijo Bungur, za kojima je raspisana tjeralica. Optuženi su da su u Vojni zatvor Loru 1992. dovodili i držali zatočene civile koje su psihički i fizički zlostavljali, zbog čega su dvije osobe preminule.

Na prvom suđenjeu 2002. nepravomoćno su oslobođeni optužbe, no Vrhovni je sud lani tu presudu ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, odredivši osmorici optuženika pritvor.

Potkraj prošle godine Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je i nov zahtjev za pokretanjem istrage protiv petorice optuženih zbog kažnjiva djela ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima, za što se sumnjiče Tomislav Dujić, Tonči Vrkić, Emilijo Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Istraga za to kažnjivo djelo je pokrenuta, potvrdio je voditelj Istražnog centra Županijskog suda sudac Marko Brdar, a predmet je raspoređen sucu Nenadu Cambiju.

Pročitajte više