Odvjetnik koji zastupa Zagrebačku banku u slučaju ovrhe primio prijetnju smrću

ODVJETNIČKI ured "Porobija i Porobija" iz Zagreba priopćio je večeras da je odvjetniku Borisu Porobiji telefonom zaprijećeno smrću zbog zastupanja Zagrebačke banke u predmetu ovrhe, koji protiv Banke vodi tvrtka "Retag" u stečaju, a zagrebačka policija je potvrdila da je započela obradu kako bi utvrdila identitet nepoznatog muškarca koji je zvao odvjetnika na njegov privatni mobitel.

U priopćenju Odvjetničkog društva "Porobija i Porobija" kaže se da je Boris Porobija primio danas u ranim poslijepodnevnim satima prijetnju smrću na svoj privatni mobitel. Odvjetniku, kojega je Zagrebačka banka d.d. nedavno angažirala na predmetu ovrhe protiv Banke za iznos koji premašuje 170 milijuna kuna, koju vodi "Retag" d.o.o. u stečaju, prijeti se smrću u slučaju da se nastavi zalagati za interese Banke u daljnjem tijeku postupaka koji se vode pred sudovima u ovom predmetu, kaže se u priopćenju.

Osim prijave policiji, Odvjetničko društvo "Porobija i Porobija" o ovom kriminalnom aktu prijetnje, kaže se u priopćenju, izvijestilo je Odvjetničku komoru Republike Hrvatske, ukazujući na nedostatnu zaštitu odvjetnika u obnašanju njihove službene dužnosti.

U priopćenju se također kaže da su Zagrebačka banka i UniCredito Italiano zaprepašteni ovom prijetnjom te da to smatraju djelom zastrašivanja koje treba pokolebati djelovanje pravne države u konkretnom predmetu.

Glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama potvrdila je večeras da je policija zaprimila kaznenu prijavu i započela obradu u cilju identifikacije osobe koja je prijetnju uputila.

Vulama je rekla da je odvjetnik Boris Porobija osobno došao u Petu policijsku postaju Medveščak oko 13,10 sati i prijavio prijetnju koju odvjetnički ured navodi u svom priopćenju.

Ovrha nad Zagrebačkom bankom postala je pravomoćna prošlog tjedna, nakon više žalbi tužiteljstva i privremenih zabrana.

Protiv bivšeg vlasnika tvrtke "Retag" istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda pokrenuo je istragu na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, zbog sumnje da je zlouporabom položaja i ovlasti, nezakonito od Zagrebačke banke pribavio 170,5 milijuna kuna.

Pročitajte više