Odvjetnik MOL-a: Arbitražni sud odlučio je da nije bilo nikakvih koruptivnih radnji

Screenshot: N1

HRVATSKA će zbog gubitka arbitraže s mađarskim MOL-om morati isplatiti odštetu i kamate u iznosu od 235.8 milijuna dolara. MOL smatra da ova presuda suda u Washingtonu ima dalekosežniji odjek. O tome je za N1 govorio Dalibor Valinčić, odvjetnik MOL-a.

Hrvatska vlada kaže da je mađarska strana dobila tek 18 posto zatražene odštete, što samo po sebi nije veliki uspjeh. 

"Pitanje primanja i davanja mita između predsjednika uprave MOL-a i premijera Sanadera bilo je centralno pitanje arbitraže. I Hrvatska je na taj način postavila svoju obranu, da je to centralno pitanje. Međutim, u tom dijelu arbitražni sud je odlučio da nema apsolutno nikakvog dokaza da je bilo ikakvih koruptivnih radnji, tako da je, čini mi se, centralno pitanje koje se pojavilo bilo riješeno na način kako je MOL očekivao. Arbitražni pravorijek je u ovom trenutku izvršiv, a rok kada Hrvatska treba platiti već sada teče", rekao je Valinčić za N1. 

Mogućnost revizije

Vlada proučava mogućnost revizije, odvjetnik je odgovorio postoje li uvjeti za to.

"Mogućnosti u širem kontekstu pravno-formalno postoje, no te osnove da bi revizija bila dopuštena su vrlo uske i striktno limitirane na pitanja koja se tiču pravednosti samog postupka, ne toliko preispitivanja sadržaja same odluke. Mi procjenjujemo, ne znamo što Hrvatska planira, ali pravno su te mogućnosti jako sužene", odgovorio je odvjetnik MOL-a.

Hrvatska je osporavala i nadležnost arbitražnog suda da odlučuje o povredama Ugovora o energetskoj povelji zbog protivnosti nadležnosti s pravom EU. Odvjetnik Valinčić je upitan što bi značilo kad Hrvatska ne bi priznala sud u Washingtonu.

"Postoji dvojaka poruka. Striktno pravno, to bi bilo kršenje vašingtonske konvencije temeljem koje je Hrvatska preuzela dužnost i obvezu da poštuje odluke suda. Kada bi rekla da ne priznaje odluku, došlo bi do kršenja te konvencije. S druge stane, čini mi se da bi to poslalo negativnu poruku vanjskim investitorima", rekao je Valinčić za N1.

Pročitajte više