Odvjetnik Sabljar: Norac zna za optužnicu i ne smatra se krivim

TOMISLAV Sabljar, odvjetnik generala Mirka Norca, protiv kojeg je Haaški sud ICTY u utorak objavio optužnicu za ratne zločine i istodobno najavio mogućnost prepuštanja suđenja hrvatskom pravosuđu, izjavio je da Norac zna za haašku optužnicu te da se ne smatra krivim.

"Norac zna za optužnicu, on je na ispitivanju s istražiteljima ICTY-a u rujnu 2003. porekao krivnju. On se ne smatra krivim i to je naš stav", rekao je Sabljar u telefonskom razgovoru za HINA-u iz Rijeke.

Ocijenio je kako je prepuštanje suđenja Hrvatskoj u skladu s ranijim dogovorom Vlade i Haaškog suda o generalu Norcu.

"Nadamo se da će to biti prepušteno Hrvatskoj zato što otprije postoji jedan dogovor između Vlade i Haaškog suda vezan za generala Norca da će suđenje biti prepušteno Hrvatskoj i čini se da se oni toga drže", kazao je Sabljar.

Norac je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon srpskih civila i ubojstva najmanje 34 osobe među kojima 5 zarobljenih vojnika tijekom operacije Medački džep izvedene u rujnu 1993. na gospićkom ratištu u kojoj je sudjelovao kao zapovjednik 9. Gardijske brigade HV-a.

"Nema govora da je on podržao, planirao, pripremao, poticao, naredio izvršenje progona srpskih civila iz Medačkog džepa, jer kada je on došao sa svojom jedinicom u sektor odgovornosti tamo nije bilo nikoga, civili su pobjegli" rekao je Sabljar.

Zapovjednik cijele akcije bio je netko drugi, a Norac je imao samo jedan sektor odgovornosti i nije odgovoran za ono što se događalo poslije" kazao je odvjetnik.

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte najavila je da će od suda tražiti objedinjavanje optužnice za Norca s onom generala Rahima Ademija, koji je 2001. također optužen za zločine u Medačkom džepu, te njihovo prepuštanje Hrvatskoj.

Sabljar je ocijenio kako je riječ o prvom slučaju prepuštanja jednog predmeta Haaškog suda nacionalnom pravosuđu, pri čemu se otvara niz pitanja vezanih uz nepodudarnosti kontinentalnog i anglosaksonskog pravnog sustava, mjerodavnog prava za djela počinjena 1993., poput pitanja zapovjedne odgovornosti, pitanja primjene kaznenog prava pred domaćim sudovima i drugih.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u utorak da će ta i druga pitanja i nedoumice vezane uz procesuiranje predmeta ICTY-a biti riješene na vrijeme, do početka prvih suđenja, u sklopu programa hrvatskih sudaca i tužitelja za preuzimanje haaških predmeta, koji je počeo prošloga vikenda seminarom u Stubičkim Toplicama.

Procijenila je da bi suđenje Norcu i Ademiju moglo početi potkraj godine.

Norac se nalazi u pritvoru Županijskog suda u Rijeci pred kojim je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću 1991. U tijeku je žalbeni postupak.

Pročitajte više