OESS: Pomak u nacrtu zakona o hrvatskoj radioteleviziji

NAJNOVOJI nacrt Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), koji se trenutno nalazi u Hrvatskom saboru, predstavlja poboljšanje prethodnih nacrta te bi s nekoliko izmjena mogao osigurati dobru osnovu za novi zakon, priopćila je u srijedu Misija OESS-a u Hrvatskoj.

´Najnovije promjene jasan su korak naprijed prema prihvatljivom pravnom okviru za pretvorbu HRT-a u istinski javni elektronički medij´, naveo je veleposlanik Peter Semneby u svom pismu ministru kulture, prema priopćenju OESS-a dostavljenom HINA-i.

Njegov se navod odnosio na zaključke analize najnovijeg prijedloga napravljenog od strane OESS-ova savjetnika za medije, profesora Karola Jakubowicza.

´Međutim, moraju se poduzeti dodatni koraci kako bi se postignuo ovaj cilj, a preporuke profesora Jakubowicza upućene hrvatskoj Vladi sadrže korisne savjete o tome što još treba učiniti´, rekao je Semneby.

Profesor Jakubowicz posjetio je Hrvatsku u periodu od 8. do 10. studenoga u svojstvu savjetnika Predstavnika za slobodu medija OESS-a kako bi pružio tehničku pomoć hrvatskoj Vladi oko usklađivanja zakona koji reguliraju područje elektroničkih medija s europskim standardima, podsjeća se u priopćenju. Dana 28. studenoga, Jakubowicz je pripremio opsežnu studiju o nacrtu zakona koja je proslijeđena mjerodavnim dužnosnicima hrvatske Vlade.

Nakon što je hrvatska Vlada 5. prosinca poslala novi nacrt Zakona u Hrvatski sabor, profesor Jakubowicz je pregledao izmijenjen tekst te je pripremio novu analizu za OESS i Vladu, stoji u priopćenju.

Posljednja analiza preporučuje promjene kojima bi se ojačala neovisnost Vijeća HRT-a te osigurala programska neovisnost radija i televizije. Analiza također predlaže dodatno pojašnjavanje internog ustroja i odnosa između tijela HRT-a.

Analiza naglašava kako prioritet Hrvatske u reformi njezinog medijskog zakonodavstva treba biti usvajanje Zakona o elektronskim medijima koji će biti usklađen s mjerodavnim smjernicama Europske unije i Vijeća Europe, te koji će pružiti osnovu za demokratsku organizaciju javnih i privatnih elektronskih medija, kaže se na kraju priopćenja.

Pročitajte više