OESS: Pozitivan Vladin prijedlog rješenja statusa stanarskog prava

VODITELJ misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby je najavu Vlade o pitanju stanarskog prava ocijenio pozitivnim korakom prema rješavanju problema u tom području, priopćeno je u iz misije.

Semneby je to rekao misleći na izjave ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića koji je, kako se kaže u priopćenju, u ponedjeljak rekao da će biti osiguran smještaj za izbjeglice povratnike koji su živjeli u stanovima nad kojima je postojalo stanarsko pravo na područjima koja nisu od posebne državne skrbi, uključujući i velike hrvatske gradove.

Čačić je na sastanku s predstavnicima međunarodnih institucija tad rekao da će se osobe koje žive izvan područja od posebne državne skrbi moći uključiti u Program poticajne stanogradnje (POS) pod istim uvjetima kao i ostali građani.

´Izbjeglice i prognanike trebalo bi primjereno obavijestiti i omogućiti im da se odluče za povratak bez vremenskog pritiska´, navode se u priopćenju Semnebyjeve riječi.

Veleposlanik Semneby dodao je kako bi svako rješenje trebalo osigurati smještaj primjerenog standarda u razumnom vremenskom roku nakon podnošenja zahtjeva.

´Ako se ispravno primijeni, takav bi plan bio važan korak u osiguravanju pristupa prikladnom smještaju prioritetnoj kategoriji izbjeglica povratnika, bez obzira iz kojeg dijela države dolazili´, smatra voditelj misije.

Prema njegovu mišljenju, plan ne bi trebao biti ograničen samo na nove dolaske već bi se trebao primjenjivati i dalje, prije svega na izbjeglice koje su se već vratile i na osobe koje su izgubile stanarsko pravo u sličnim okolnostima, ali nisu napustile državu.

U priopćenju se navodi da izbjeglice i prognanici iz područja koja su ostala pod državnom kontrolom tijekom sukoba od 1991. do 1995., posebno u velikim gradovima poput Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke, Osijeka i Karlovca, trenutačno nemaju pravo na smještaj kao naknadu za stanarsko pravo koje im je oduzeto u sudskim postupcima, uz tvrdnju da ima oko 24 tisuće takvih obitelji.

Nasuprot tome, bivši nositelji stanarskog prava u područjima od posebne državne skrbi, kojima je stanarsko pravo također ukinuto, od prošle godine imaju pravo podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje, ističe se u priopćenju.

Pročitajte više