OESS: Referendum o teritorijalnoj podjeli po EU standardima

REFERENDUM o teritorijalnoj organizaciji održan u nedjelju u Makedoniji, unatoč nekim propustima, proveden je po europskim standardima, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare voditelj misije OESS-a Fridrich Bauer, prenoseći ocjenu 800 međunarodnih promatrača referenduma.

"Glasovanje je proteklo korektno i sukladno standardima Vijeća Europe", izjavio je Bauer i istaknuo mirnu atmosferu tijekom dana održavanja referenduma kao i tijekom prethodne kampanje.

Propusti i problemi koji su se javili, po Bauerovim su riječima povezani s nepreciznim i zastarjelim izbornim zakonodavstvom kao i s nesređenim popisima birača, no oni, kako je rekao, nisu mogli bitno utjecati na ishod referenduma.

Inicijator referenduma, predsjednik Svjetskog makedonskog kongresa Todor Petrov izjavio je da ne priznaje rezultate Državne izborne komisije jer su, kako je rekao, evidentirana brojna kršenja prava građana. Na 20 posto teritorija Makedonije, primjerice, biračka mjesta nisu bila uopće otvorena ili su bila zatvorena prije vremena, rekao je Pwetrov i najavio da će Svjetski makedonski kongres zatražiti od Ustavnog suda da referendum proglasi neregularnim.

Državna izborna komisija je proglasila da referendum nije uspio jer je glasovalo samo 26 posto birača. To znači da na snazi ostaje nedavno donijet zakon o teritorijalnoj organizaciji lokalne samouprave koji nudi veće mogućnosti za ostvarivanje prava Albanaca.

(Hina) xmdam ybs

Pročitajte više