OESS U SISKU POČEO OBUKU ZA ČLANOVE VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

Šef misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj otvorio je u nedjelju u Sisku prvi u nizu seminara za pomoć članovima novouspostavljenih vijeća nacionalnih manjina, priopćilo je zagrebačko sjedište OESSa. L

U uvodnome govoru veleposlanik Peter Semneby naglasio je važnost Ustavnoga zakona koji manjinama jamči predstavnike u izabranim tijelima na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i u državnoj upravi i pravosuđu.

"Zakon je važno sredstvo kojim se glas manjinskih zajednica u Hrvatskoj može čuti u svim područjima javnoga odlučivanja", rekao je šef OESS-ove misije, kaže se u priopćenju.

Vijeća nacionalnih manjina izabrana su u svibnju ove godine u skladu s ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, kaže se u OESS-ovu priopćenju. Na idućim parlamentarnim izborima izabrat će se i preostala vijeća, savjetodavna tijela za manjinska pitanja u lokalnim vlastima.

Obuka se obavlja u Sisku, a četrdesetero članova manjinskih vijeća iz srpskih, bošnjačkih, albanskih, čeških, mađarskih, talijanskih i ukrajinskih zajednica u šest županija, učit će kako djelotvorno unapređivati manjinska prava u svojim zajednicama i posebno se baviti pravima i dužnostima manjinskih vijeća na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini.

Obuku financira OESS-ova misija u Hrvatskoj u suradnji s Vijećem za nacionalne manjine i Srpskim demokratskim forumom (SDF), priopćio je OESS.

Pročitajte više