OESS ZABRINUT ZBOG KAZNE NOVINARKI ZA KLEVETU

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj izražava zabrinutost zbog toga što je u ponedjeljak hrvatskoj novinarki izrečena zatvorska kazna zbog klevete, kaže se u priopćenju OESSa objavljenom u utorak u Zagrebu.

Općinski sud u Splitu izrekao je novinarki Ljubici Letinić dvomjesečnu uvjetnu kaznu zatvora na koju se može žaliti. Letinić je osuđena zbog klevetanja jednog splitskog poduzetnika u prilogu "Splitski akvarel" emitiranom u emisiji "Latinica" Hrvatske televizije 2002. godine.

"Neprihvatljivo je da novinare za njihov posao čeka zatvorska kazna", izjavio je glasnogovornik Misije OESS-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti.

U odvojenom sudskom predmetu glavni urednik bivšeg Novog brodskog lista odbio je platiti novčanu kaznu te će stoga služiti zatvorsku kaznu za klevetu prema članku 200. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

"Mogućnost izricanja zatvorskih kazni novinarima mogla bi imati obeshrabrujući učinak na slobodu medija", izjavio je Fracassetti, kaže se u priopćenju OESS-a.

Misija OESS-a ponovno poziva Vladu na brisanje uvrede i klevete iz Kaznenog zakona, te njihovo reguliranje kroz parnični postupak, ili barem da započne tako što bi se uklonila mogućnost izricanja zatvorske kazne za ta protupravna djela, kaže se u priopćenju.

Izmjene Kaznenog zakona o kojima se trenutačno raspravlja u Saboru ne dekriminaliziraju klevetu u potpunosti.

Hrvatsko novinarsko društvo u potpunosti je suglasno s postupkom dekriminalizacije klevete, kaže se u priopćenju OESS-a.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više