Off shore tvrtka kupila 5 milijuna kvadrata drače i kamenjara na Pelješcu za 40 milijuna eura

"CORPORATIE Emac Illyrian Land Fond (CEILF) iz Nizozemske u ožujku 2007. godine kupio je pet milijuna četvornih metara zemljišta na poluotoku Pelješcu, a trojici vlasnika zemlje, nizozemski investitor obvezao se platiti oko 40 milijuna eura", tvrdi Jutarnji list u današnjem broju o najvećem ulaganju na jugu Hrvatske i to prema svemu sudeći off shore tvrtke.

Parcele nisu u građevinskoj zoni

Parcele na Pelješcu koje su kupljene 2007. godine nisu u građevinskoj zoni, a nalaze se u općini Duba Stonska. Za taj dio poluotoka Pelješca još nema urbanističkog plana, a predstavnici Fonda su kvadrat kamenjara i drače u Dubi Stonskoj platili po cijeni od 8,20 eura. Recimo i to kako je objavljen i kupoprodajni ugovor za kojega se tvrdi da je zemljište, kao i obiteljsko nasljedstvo, prodano po legalnom kupoprodajnom ugovoru uz ispunjene zakonske uvjete.

"Potpisom na ugovor stari vlasnici su stekli pravo na avans od 200.000 eura te drugi predujam od milijun eura, dok im je prva rata od 20 milijuna eura isplaćena u siječnju 2008., na izdvojeni račun u RBA", stoji u Jutarnjem koji je odlučio zaštititi identitet osoba koje su tako preko noći postali vlasnici 30-tak milijuna eura.

Ideja o mostu na početku, akcije kupnje već počela

"Prije tri godine, kada je osnovan CEILF, ideja o gradnji Pelješkog mosta bila je tek u začetku, još nije bilo naznaka buduće infrastrukture, kao ni gotovih projekata županijskih i pristupnih cesta, od kojih jedna, kako doznajemo, prolazi upravo kroz Dubu Stonsku", stoji u Jutarnjem koji je prema saznanjima iz nizozemskog sudskog registra došao do podatka kako je sve do 2008. godine jedan od partnera u nizozemskom Fondu bio i Matjaž Prinčič, član Uprave Kmečke družbe, najvećeg slovenskog investicijskog fonda čiji je vlasnik Matjaž Gantar bio vrlo blizak nekadašnjem slovenskom premijeru Janezu Janši.

Jutarnji podsjeća kako su tijekom 2006. godine slovenski oporbeni mediji izvještavali o suradnji Gantara i Janše pri preuzimanju najutjecajnijeg političkog dnevnika Delo, Pivovarne Laško i trgovačkog lanca Mercator, svrstavajući Gantara u red Janšinih poslovnih partnera od najvećeg povjerenja.

Pecotić predstavnik Fonda

Predstavnik investitora je dubrovački poduzetnik Teodorinko Renco Pecotić, koji je u razgovoru za Jutarnji potvrdio da Coorporatie Emac Illyrian Land Fond trenutno posjeduje približno pet milijuna četvornih metara zemljišta na poluotoku Pelješcu. Riječ je o, bez premca, zaključuje Jutarnji, najvećoj površini zemljišta na Pelješcu koja je u posljednjih stotinjak godina promijenila vlasnika i jednoj od najvećih investicija u nekretnine na području Republike Hrvatske.

Projekt Duba Stonska dugoročno je isplaniran još 2006. godine, kada je Emac Illyrian Fond osnovan, rekao je Pecotić dodajući kako je riječ o gradnji ekskluzivnog apartmanskog kompleksa s luksuznim hotelom za inozemne goste.

"Ostaje tek činjenica da investicija od 40-ak milijuna eura bez budućeg mosta i nove cestovne infrastrukture koja prati gradnju mosta najvjerojatnije ne može imati nikakvu budućnost", zaključuje Jutarnji.

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više