Oglasila se Kosor: "Svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno!"

"PITAJTE Martinu Banić!",  bila je prva i jedina reakcija premijerke Jadranke Kosor u prijepodnevnim i ranim popodnevnim satima o bijegu Ive Sanadera iz Hrvatske koja je novinare podučila da o svemu pitaju njenu glasnogovornicu. Naime, iako je običaj da prije sjednice Vlade Kosor komentira neke od aktualnih događaja te svoje mišljenje i kritike podijeli s novinarima to se danas nije dogodilo.

Štoviše, sudeći prema reakcijama iz Banskih dvora, danas je tek običan radni dan, kao da Sanader nije vodio Vladu prije godinu i pol dana. Sjednica Vlade krenula je izvješćem o elementarnim nepogodama, a zatim i o programu gospodarskog oporavka zemlje. Nije posebno ni komentirano zašto na današnjem zasjedanju Vlade nema ministra financija Ivana Šukera.

Kosor se oglasila: Svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno

Nekoliko minuta prije 17 sati novinari su u zgradi Vlade konačno dočekali premijerku Jadranku Kosor koja je zapravo ponovila ono što je već više puta govorila.

"Kao što znate Vlada, i ja kao predsjednica Vlade, neprekidno potičemo rad neovisnih tijela i neovisnost rada tijela poput DORH-a. Na prijedlog ove Vlade dodatno je i pojačana neovisnost DORH-a. Vodimo računa o svemu što te institucije rade i da smo svi pred zakonom jednaki, jer ,ako hoćete, i svi smo pred Ustavom jednaki. Dok se, i ako se, pravomoćnom presudom ne dokaže suprotno svi su prema Ustavu nevini", započela je Kosor te dodala:
"Vlada će svojim radom osiguravati neovisnost institucija kao što su Uskok i DORH i dalje. Ovaj slučaj ne bih komentirala niti to mogu. Svaki zastupnik uživa imunitet i dok se on ne skine u Saboru, zastupnika nitko ne može zaustaviti".

"Odbacujem nagađanja i insinuacije da je bilo koja institucija, osobito policija, propustila bilo što učiniti. MUP je postupao prema odredbama zakona i mislim da policija kao i sve duge institucije moraju raditi tako", tvrdi Kosor. Na pitanje je li trebalo brže reagirati, rekla je kako vjeruje da je Sabor reagirao na vrijeme. "Mladen Bajić je mene i predsjednika Josipovića u 10.30 pismeno obavijestio o pokretanju postupka", zaključila je premijerka.

Pročitajte više