Ogromna oluja na obali: Zabilježeno 26.000 munja, meteorološki tsunami na Hvaru

Foto: ESTOFEX, lightningmaps.org, Čitatelj Indexa

NAJAVLJENO pogoršanje vremena na obali je započelo.

U kasnim poslijepodnevnim satima nebo se na mnogim dijelovima Jadrana naoblačilo. Već ranije je bilo mjestimičnih pljuskova i grmljavine, primjerice u sjevernom dijelu Cetinske krajine, gdje je olujni vjetar rušio stabla na ceste, javlja Dalmacija Danas.

>> Ako ste na sigurnom i ako imate fotografije i snimke nevremena, šaljite nam ih na desk@index.hr ili u Inbox.

Iza 19 sati nad srednjim Jadranom došlo je do daljnje destabilizacije pa se stvorila golema linija nestabilnosti od Italije sve do srednjeg Jadrana.

Sustav Blitzortung je u 120 minuta zabilježio više od 25 tisuća udara munja.

Nevrijeme je zahvatilo područje od Knina do Dinare. U Hrvacama su pale 23 litre kiše po kvadratnom metru.

Kasno navečer grmljavinsko nevrijeme preselilo se nad južnu Dalmaciju. Obilni pljuskovi prvo su zahvatili dijelove vrgoračkog područja i dolinu Neretve, a onda i Mljet i Pelješac. Iza 22 sata nevrijeme se nalazilo nekoliko desetaka kilometara zapadno od Dubrovnika.

Meteorološki tsunami na Hvaru

Dalmacija Danas javlja kako se na Hvaru zbog premještanja poremećaja dogodila pojava meteorološkog tsunamija, odnosno naglih oscilacija razine mora uslijed brzih promjena tlaka zraka.

Prvo je uslijedila plima pa oseka, kada se more povuklo za oko 105 centimetara u samo 10 minuta. Sve se to dogodilo oko 20.30 sati.

ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske.

Oluje i pijavice tako su moguće u većim dijelovima Hrvatske i BiH.

Prema podacima stranice Lightning maps, prema hrvatskoj se obali kreće velika oluja i očekuje se da će udariti u narednim satima.

Što se Meteoalarma tiče, većina jadranske obale te unutrašnjost Dalmacije kao i dijelovi Like označeni su narančastom bojom. To znači veliku mogućnost grmljavinskog nevremena.

"Uz lokalne pljuskove, koji će krajem današnjeg dana i u noći na srijedu zahvatiti Jadran i područja uz njega, osvježenje će se postupno osjetiti i na moru", prognozira HRT

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo, poslijepodne te osobito navečer i u noći na srijedu uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Mogući su izraženiji pljuskovi uz obilnije oborine. Vjetar jugozapadni i zapadni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. More danju malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 27 do 29 stupnjeva. 

Na krajnjem jugu veći dio dana bez kiše uz barem djelomice sunčano vrijeme. Prema večeri raste vjerojatnost za kišu i pljuskove. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Poslijepodnevna temperatura oko 29 ili 30 stupnjeva. 

Što nas čeka do kraja tjedna?

U srijedu kiše će još biti uglavnom u gorskim krajevima i unutrašnjosti Dalmacije uz relativno svježe vrijeme. U četvrtak sunčanije i toplije, a u petak ponovno raste vjerojatnost za lokalne pljuskove. 

Na Jadranu u srijedu oborine još mogu biti obilnije, osobito u Dalmaciji. Od četvrtka smirivanje vremena uz pretežno ili djelomice sunčano i ponovno toplije. U srijedu će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će u četvrtak oslabjeti i u petak okrenuti na slab jugozapadni i zapadni vjetar. 

S prolaskom hladne fronte nad naše će krajeve sljedeća dva dana još pritjecati sve hladniji zrak. Zatim ponovno toplije, ali ipak ne kao prošli tjedan.

Pročitajte više