Ogromna šteta od nevremena na sjeveru Hrvatske, pogledajte fotografije

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

SNAŽNO nevrijeme praćeno tučom koje je danas poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća.

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak. Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

Uništeni nasadi uz Sutlu

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.

Župan Željko Kolar izjavio je Hini daje teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna - prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila, dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju, totalna.

Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO. Načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

"Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti", rekao je načelnik općine Hum na Sutli.

Župani najavili utvrđivanje šteta

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha. Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama.

Sva trojica župana najavila su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Pročitajte više