Ogromni požari prijete odmaralištima i milijunskim vilama u Novom Meksiku

Screenshot: Twitter

ŠUMSKI požari proširili su se u četvrtak prema planinskim odmaralištima na sjeveru Novog Meksika i zahvatili enklavu višemilijunskih vila u južnoj Kaliforniji.

Traje evakuacija stanovnika iz otprilike 900 kuća u obalnoj Kaliforniji, a jedan je vatrogasac ozlijeđen u požaru koji je zahvatio oko 81 hektar površine u Laguni Niguel u srijedu, rekli su dužnosnici okruga Orange.

U Novom Meksiku u međuvremenu je uništeno više od 300 kuća i drugih zgrada u šumskim požarima koji su harali od početka prošlog mjeseca. Kako se zapadni vjetar pojačavao u četvrtak, vatrogasci su postavili sustave za prskanje kako bi spasili rančeve i kuće oko 24 kilometra južno od Angel Firea, skijaškog odmarališta. 

Vatrogasci su lokalizirali požar kako ne bi zahvatio Angel Fire i područje Taosa, poznato po zajednici Indijanaca koja se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. U šumskom požaru, koji bi mogao postati najveći u povijesti Novog Meksika, izgorjelo je više od 105.141 hektara ili oko dvije trećine veličine Velikog Londona. Požar je suzbijen 29 posto. 

Pročitajte više