Okrugli stol o mogućnosti uključivanja obrazovanja za ljudska prava u hrvatski školski sustav

"MOGUĆNOSTI integracije odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u hrvatski školski sustav", tema je okruglog stola koji je jutros u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava okupio predstavnike nevladinih udruga, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te znanstvenike.

Riječ je o incijativi civilnog društva da se obrazovanje za ljudska prava uvrsti u školske programe, a poseban predmet mogao bi se zvati Građanska politička kultura, istaknuo je Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a.

Po njegovoj ocjeni, znanje o ljudskim pravima u Hrvatskoj iznimno je nisko i to ne samo kod starijih, već i kod mladih. Predložio je da grupa stručnjaka izradi posebne programe o obrazovanju za ljudska prava te dodao kako nevladine udruge očekuju od nadležnoga ministarstva da tu inicijativu prihvati.

Jadranka Huljev, savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, rekla je kako su školski programi daleko od zahtijeva mladog čovjeka 21. stoljeća. Ministarstvo je prošle školske godine prihvatilo programe protiv nasilja, droga i slično, podsjetila je i rekla kako sada radi na osuvremenjivanju nastave prema zahtjevima 21. stoljeća.

Predstavnici nevladinih udruga istaknuli su da u Hrvatskoj ne postoji sustavno rješenje obrazovanja za ljudska prava te su zatražili od nadležnoga Ministarstva da reformira predmet Politika i gospodarstvo te uvede predmet Građanska politička kultura.

Osim toga, zatražili su da se potakne i omogući osnivanje učeničkih vijeća kao savjetodavnih tijela u školama jer, kako su istaknuli, potrebno je da se učenici susretnu s neposrednom praksom politike i demokracije.

Pročitajte više