Okruglim stolom obilježena 90. obljetnica smrti hrvatskoga povjesničara Tadije Smičiklasa

Tadija Smičiklas bio je idealist i vizionar koji nije živio samo za svoju znanost nego je bio prožet domoljubljem kao najplemenitijim osjećajem, koje čovjek nosi u sebi, izjavio je akademik Dubravko Jelčić na okruglom stolu u Društvu Žumberčana "Tadija Smičiklas" u povodu 90. obljetnice smrti velikoga hrvatskoga povjesničara Tadije Smičiklasa.

Jelčić je također istaknuo veliku kakvoću književnoga izričaja u Smičiklasovoj "Povijesti hrvatske".

Tajnik Matice hrvatske Stjepan Sučić je, govoreći o Matičinoj ulozi u širenju znanja i podizanju kulture u hrvatskom narodu, dodao kako je negdašnji Matičin predsjednik Tadija Smičiklas potaknuo promjenu njezina imena od Matice ilirske u Maticu hrvatsku.

O Smičiklasovu školovanju i vremenu njegova pohađanja grkokatoličkoga sjemeništa na Gornjem gradu govorio je sadašnji rektor sjemeništa Nikola Kekić.

Smičiklas je prvi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, rekla je predstavnica Sveučilišta Ranka Stern, istaknuvši kako je Smičiklas bio višegodišnji predavač hrvatske povijesti na Sveučilištu u Zagrebu.

O Smičiklasovoj ostavštini govorio je predsjednik Društva Žumberčana odvjetnik Petar Badovinac, a cijeli skup je vodio akademik Milan Herak.

Tadija Smičiklas (1843.-1914.), hrvatski povjesničar, objavio je prvu cjelovitu sintezu povijesti hrvatskoga naroda "Povijest hrvatska I-II" 1882 i 1879. Bio je rektor Sveučilišta, tajnik Akademije, predsjednik Matice hrvatske, a pokrenuo je i uređivao Diplomatički zbornik kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru.

(Hina) xmk yln

Pročitajte više