"Okrunjeni princ terorizma": Je li Osamin najmlađi sin pobjegao američkim specijalcima?

PREMA izjavi pakistanskih sigurnosnih dužnosnika jedan od sinova Osame bin Ladena pobjegao je u noći u kojoj su američki specijalci upali u skrovište i ubili vođu Al Qaide.

Strahuje se kako je to najmlađi Bin Ladenov sin, 19-godišnji Hamza, koji je već nazvan "okrunjenim pincom terorizma". Tri Bin Ladenove žene i nekoliko djece uhitili su Pakistanci nakon upada američkih vojnika, no čini se kako je jedan Osamin sin pobjegao, piše Daily Mail.

Pakistanski dužnosnici su kazali ABC Newsu kako su Osamine supruge kazale da jedan od sinova nije viđen od napada, no još nije otkriveno koji od sinova. Osamina sina Khalida su tijekom upada likvidirali američki vojnici. Vjeruje se kako je on jedan od mrtvih muškaraca čije slike je objavio Reuters nakon napada.

Nasljednik Osame bin Ladena

Još nije jasno je li i Hamza bio u skrovištu u Abatobadu kada su upali specijalci, ali sudeći po ABC-ovim izvorima, nakon napada je uhićena njegova majka. Navodi se kako je njegovu majku, Khairiah Sabar, Osama bin Laden oženio 1985. godine. Njegovu najmlađu ženu, Jemenku Amal al-Sadah, su u nogu propucali američki vojnici.


Hamzu su mnogi smatrali očevim nasljednikom te se sumnja kako je bio umiješan u ubojstvo pakistanske političarke Benazir Bhutto. Pakistanski istražitelji se slažu kako je netko nestao iz Bin Ladenovog skrovišta u kojem su bile tri od pet Osaminih žena i nekoliko mlađe djece. Pakistanci tvrde kako drže osmero ili devetero djece koje su pronašli nakon odlaska američkih specijalaca.

"Borba protiv Amerikanaca je temelj vjere"

Hamza se pojavio u najmanje dvije propagandne snimke. Prva je bila objavljena 2001. godine, a nastala je na svadbi njegova brata Mohammeda te na njoj Hamza nosi maskirnu uniformu i veliča očeve podvige. "Upozoravam Amerikance da će ih snaći strašna sudbina budu li hvatali moga oca. Borba protiv Amerikanaca je temelj vjere", kazao je tada Hamza.

Kada je imao 15 godina, pojavio se u snimci koja je napravljena u pakistanskom plemenskom području na afganistanskoj granici. U ruci je držao poluautomatsku pušku te se pohvalio kako je bio u bitci protiv pakistanske vojske. Njegov se glas pojavio i u snimci objavljenoj na treću godišnjicu napada na London, a u njoj je pozvao na uništavanje SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Danske.

Pročitajte više