Olmert vjeruje kako se Iran može zaustaviti bez vojne akcije

IZRAELSKI premijer Ehud Olmert rekao je u intervjuu danas emitiranom na izraelskom radiju da smatra kako se iranski nuklearni program može zaustaviti bez vojne akcije.

"Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je dvije rezolucije protiv Irana i u njima im nametnulo sankcije dosad bez presedana u postupanju prema toj zemlji. Milim da ima mogućnost da se Iran zaustavi u pokušaju ulaska u klub nuklearnih zemalja čak i bez vojne operacije", rekao je Olmert.

Vijeće sigurnosti u prosincu je Iranu nametnulo ograničeni paket sankcija, koji je prošli mjesec pojačalo nakon što je Iran odbio prestati s obogaćivanjem urana, čime bi mogao napraviti nuklearnu bombu.

Novi rok koji je UN dao uranu da prestane s obogaćivanjem urana istječe krajem svibnja, ali Iran ne namjerava prestati, čak napominje kako planira uskoro povećati broj centrifugi (strojeva u kojima se uran obogaćuje do razine potrebne za korištenje kao nuklearno gorivo ili kao komponenta bojeve glave nuklearne bombe) na 50 000. Po izvještaju inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, zasad je operativno oko 1300 centrifugi u Natanzu, te se samo u neke od njih puštaju male količine uranskog plina.

Tenzije između Izraela i Irana povećane su time što je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad više puta pozvao na uništenje Izraela, ali Izraelci su zasad prilično mirni oko toga i ne čini se da traže sukob.

J.D.

Pročitajte više