Oluje diljem zemlje - snijeg, tuča, bujice i obilna kiša. Pogledajte snimke

Foto: Index, Grgo Jelavic/PIXSELL, Radio Mrežnica

DILJEM zemlje danas je, kako je i najavljeno, bilo nevremena s kišom, ponegdje i oblinom, a u unutrašnjosti je padala i tuča.

Tuča je prijepodne padala u središnjoj Hrvatskoj, a najjača nevremena zabilježena su na području Karlovca i Zagreba. Karlovac je zalila jaka kiša, praćena grmljavinom i munjama, dok je u nekim dijelovima grada, poput Banije i Novog Centra, padala i tuča. Slično je bilo i u Zagrebu.

Svoje snimke nevremena slobodno nam pošaljite na desk@index.hr ili u naš inbox na Facebooku. 

Na obali je najviše problema stvarao olujni vjetar.

Kako piše Dalmacija danas, mjestimice je bilo jakih pljuskova, ponegdje i grmljavine, a u dijelovima srednje Dalmacije je u samo dva sata palo više od 50 litara kiše po kvadratnom metru pa je bilo i bujica.

Iza 7 sati počeo je pad temperature u višim planinama pa je tako na Dinari i Kamešnici pao snijeg. Na mjernoj postaji Velika Duvjakuša na Dinari temperatura zraka je pala na minus jedan stupanj, a pada i snijeg.

Na Učkoj pao snijeg, u većem dijelu Istre zabilježena obilnija kiša

Intenzivna fronta u drugom dijelu noći premjestila se preko Istre. Jugo je naglo oslabilo, a zamijenio ga je jugozapadnjak uz jačanje kiše.

Do 8:30 najviše kiše palo je podno Učke, meteorološka postaja Učka – tunel zapad zabilježila je 60 mm. U Rovinju je također palo obilnih 40 mm, Poreču i Peroju 34 mm, Umagu 31 mm, Pazinu 30 mm, a izdvojimo i Labin s 28 mm, javlja Istramet.

30-ak mm kiše palo je i na Buzeštini, dok su meteorološke postaje na jugu Istre zabilježile neznatno manje količine. U samom gradu Puli palo je između 26 i 28 mm, isto koliko i u Medulinu, dok je na Rtu Kamenjaku zabilježeno 25 mm.

Obilnije kiše bilo je i na Kvarneru, no riječ je o manjim količinama u odnosu na Istru. Izdvojimo Ponikve na Krku s 27 mm.

Sa zahladnjenjem kiša je na vrhu Učke naglo prešla u snijeg. Temperatura zraka snizila se na -0,1°C, a sudeći prema našoj kameri, snijega, koji i dalje pada, ima 2-3 centimetara. 

Još danas se na jugu zemlje očekuju grmljavinska nevremena, dok će u ostatku zemlje doći do stabilizacije. 

U subotu stabilnije i ponovno toplije, većinom bez kiše, pa opet promjenljivije...

U subotu na kopnu prolazno smirivanje vremena te većinom suho, djelomice sunčano i malo toplije, a od nedjelje vrijeme pravo proljetno - promjenljivije uz povremenu kišu.

I na Jadranu u subotu sunčanije, uglavnom suho i toplije, a od nedjelje uz promjenljivu naoblaku gotovo svakodnevno mjestimice može biti kiše, prognozira HRT.

Pročitajte više