Oluje u dijelu zemlje rušile drveće i krovove, poplavile ceste... To je tek početak

Foto: eMeđimurje, Dalmacija Danas

DUGO NAJAVLJIVANO nevrijeme koje nosi promjenu vremena stiglo je u Hrvatsku. 

>>Imate li fotografije i snimke nevremena, šaljite nam ih na mail desk@index.hr ili u Inbox naše Facebook stranice

Nevrijeme u Međimurju, Istri, Rijeci, Dalmaciji....

Kako javlja eMedjimurje, u gornjem Međimurju je jučer padala tuča, a jak vjetar trgao je drveće, rušio krovove, a limovi su padali na aute.

Dodaju kako su poplavljene brojne ulice i kako su u Svetom Martinu na Muri letjeli limovi s krovova te da su oštetili automobile i dalekovode.

U dijelu tog mjesta nestalo je struje.

Foto:eMedjimurje 

[NEVRIJEME U MEĐIMURJU] Ova sparina očito neće donijeti dobro... - Jaka tuča i nevrijeme u Robadju - šalje nam video Sanja. Kakva je situacija u vašem mjestu? Šaljite nam fotografije u komentarima! ⛈

Posted by eMedjimurje on Sunday, August 30, 2020

Video:eMedjimurje

Plimni val u Vodicama

U Vodicama je pak došlo do plimnog vala. Infovodice na svom Facebooku javlja kako se more diglo u roku od 20 sekundi te da turisti nisu uspjeli pokupiti svoje stvari. 

Plimni val na Srimi

U sat vremena dva puta plimni val na Srimi. U roku 20 sekundi more se diglo, da turisti koji su ležali na plaži, nisu uspili ni svoje stvari pokupiti...

Posted by Infovodice on Sunday, August 30, 2020

Jaka južina u Rapcu, video: Gorana Stipic

Posted by IstraMet on Sunday, August 30, 2020

Obilna kiša izazvala bujice u Marini, more poplavilo niže dijelove obale

Prema kraju dana nad morem srednjeg Jadrana stvorila se olujna linija oblaka. Među prvima je kišu dobio Dugi Otok, tamo je ponegdje palo 10 litara kiše po kvadratnom metru, javlja Dalmacija Danas.

Olujni oblak nastavio se kretati te je u ranim večernjim satima zahvatio područje između Rogoznice i Marine. U Rogoznici i Primoštenu u kratko vrijeme palo je 14, a u Marini preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, što je izazvalo mjestimične bujice.

Uoči dolaska ove nevere u Trogiru i Kaštelima došlo je do izražene plime, a more se prelilo preko nižih dijelova obale. Do 23 sata sva područja južnije od Splita ostala su potpuno suha, uključujući srednjodalmatinske otoke.

Plima i jugo u Starom Gradu na Hvaru jučer oko pola 6

Velike količine kiše u Istri

Do 17 sati u Istri je pala vrlo obilna kiša, a posebno se izdvajaju Ročko Polje s 45 mm, Špinovci (40 mm) i Motovun (39 mm). Najmanje kiše palo je na jugu Istre, uglavnom od 2 do 4 mm. Na moru umjereno i jako jugo tijekom poslijepodneva postupno okreće na jugozapadnjak.

S produbljivanjem ciklone u Genovskom zaljevu, glavnina pogoršanja vremena tek stiže tijekom ponedjeljka uz toliko željeno osvježenje. Grmljavinski pljuskovi naročito će česti biti u poslijepodnevnim i večernjim satima, piše Istramet.

DHMZ je putem Meteoalarma za veći dio zemlje izdao visoki narančasti stupanj meteorološkog upozorenja.

Promjena se najavljuje danima, još gore će biti danas

Za danas se najavljuje još veća promjena vremena, cijela zemlja je pod upozorenjem Meteoalarma.

Grmljavinsko nevrijeme

DHMZ za danas najavljuje jače pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na sjevernom i srednjem Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru, a zatim i drugdje.

Ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme te obilna oborina, osobito prema večeri i u noći na utorak.

Zapuhat će umjeren većinom sjeverni vjetar, a na Jadranu će jugo i jugozapadnjak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 18, a na Jadranu 19 i 24°C.

Najviša dnevna na zapadu od 21 do 25, a u Slavoniji i Dalmaciji od 25 do 30°C. Prema večeri posvuda daljnji pad temperature zraka.

Meteorologinja DHMZ-a najavljuje tuče i pijavice

DHMZ-ova meteorologinja Tanja Renko u prognozi za HRT je za danas najavila nevere na Jadranu, ali i obilnu kišu, veći broj munja, olujnog vjetra, a nije isključena ni pojava tuče i pijavica. 

"Mjestimice će biti jačeg nevremena, obilne kiše, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče te pijavica na moru.

Prolazno će biti jakog, uz nevrijeme možda i olujnog vjetra, pa je DHMZ izdao i mnoga upozorenja. Naime, preko naših će se krajeva u sklopu sniženog tlaka zraka premještati frontalni poremećaj s kojim će početi pritjecati hladan zrak, zbog čega će atmosfera biti vrlo nestabilna.

Na istoku Hrvatske danas prijepodne još dosta suhog vremena, a bit će i sunčanih razdoblja.

U drugom dijelu dana, posebice prema večeri, jače će se naoblačiti i povremeno će biti jake kiše i grmljavine. Navečer će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura u padu, no ne tako izraženo kao u središnjoj Hrvatskoj, gdje će vrijednosti biti i 10-ak stupnjeva niže od današnjih. Uz jake pljuskove, lokalno i nevrijeme, bit će obilne kiše", prognozira.

Obilna kiša

"Mjestimice može pasti i više od 50 litara po četvornome metru pa su moguće i bujične poplave. Neprilika uzrokovanih obilnom kišom i jačim nevremenom bit će ponegdje na zapadu zemlje. Vjetar će u gorju oslabjeti, tek će prema večeri zapuhati sjeveroistočnjak.

Na sjevernom će Jadranu, osobito na otvorenome moru, puhati sjeverozapadnjak, a uz zapadnu obalu Istre jugozapadnjak, pa i jugo. Temperatura zraka u osjetnom padu u gorju, a manje toplo bit će i na moru.

U Dalmaciji će također uz povremenu kišu te mjestimične nevere pasti lokalno obilna kiša, a upozoriti treba i na mogućnost tuče i pijavica te naglo okretanje juga na jak i vrlo jak sjeverozapadni vjetar.

Na krajnjem će jugu prijepodne kiše biti rijetko, a zatim će prema večeri biti sve češća te će također postojati mogućnost za mjestimične nevere.

Slabo i umjereno jugo i južni vjetar prema večeri će okrenuti na vrlo jak sjeverozapadnjak, s kojim će se i valovitost mora naglo povećati. Zadržat će se vruće", prognozirala je Renko za HRT.

U utorak smirenje vremena

"Utorak će donijeti postupno smirivanje vremena te će mjestimične kiše biti uglavnom prijepodne.

S umjerenim i jakim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom duž cijele će obale osvježiti.

Sredina tjedna bit će pretežno ili djelomice sunčana, a temperatura zraka u skladu s dobom godine.

I na kopnu utorak u znaku prestanka kiše i djelomičnog razvedravanja. U srijedu i četvrtak barem djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku moguć je poneki pljusak, prije svega u gorju. Temperatura primjerena početku rujna pa treba računati na svježe noći", zaključuje Renko.

Pročitajte više