OLUJNI VJETAR PARALIZIRAO HRVATSKU Zatvorena autocesta prema Dalmaciji, ali i neke lokalne ceste

Foto: Goran Kovačić/ Pixsell

OLUJNA bura već drugi dan puše u priobalju, kako u Dalmaciji tako i na sjevernom Jadranu. To stvara velike probleme u prometu, a dio autoceste A1 je zatvoren.

HAK je u 20:19 objavio ažurirano stanje na cestama.

Zbog požara na osobnom vozilu za sav promet zatvorena je dionica Jadranske magistrale (D8) između Novog Vinodolskog i Selca.

Zbog olujnog vjetra:

Za sav promet zatvorene su:

A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo;
Krčki most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog orkanskih udara na dionici Kikovica-tunel Tuhobić vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h).
autocesta A7 Draga-Šmrika.
brza cesta čvor Čavle-čvor Kikovica (A6),
riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica,
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja;
DC25 Gospić-Karlobag;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
Paški most.
Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

u Lici:

DC25 Lički Osik-Karlobag;
DC42 u mjestu Poljanak;
DC52 Špilnik-Korenica,
ŽC5209 Brotnja-Srb, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, LC59122 Šušanj-Ledenik, LC59123 Šušanj-Konjsko i sve županijske i lokalne ceste na području Korenice.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Slavoniji i Baranji te Dalmaciji, a mogući su i odroni zemlje i kamenja. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje te ne kreću na put bez zimske opreme.

Podsjetnik za vozače

Od sutra vozači moraju u svojim automobilima imati zimsku opremu, pod uvjetom da se kreću cestama na kojima vladaju zimski uvjeti. Konkretno, vozači koji voze po cestama na kojima vladaju zimski uvjeti od 15. studenog do 15. travnja moraju imati zimsku opremu. U protivnom im prijeti kazna od 700 kuna.

No, kako zakon točno definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu?

Što su zimski uvjeti?

Zimski uvjeti na cesti su oni kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama se zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Što spada pod zimsku opremu?

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16.) propisano je sljedeće:

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koji ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen u to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne), konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu.
 

Pročitajte više