Olujno jugo u Dalmaciji: Vjetar čupa stabla u Splitu, veliki valovi u Dubrovniku

Foto: Dalmacija Danas

NOVA ciklona djeluje na vrijeme u utorak na našim područjima. Kiša, pljuskovi i grmljavina zahvatili su zapad zemlje. Sredinom dana frontalni sustav zahvaća sjeverozapadni dio zemlje te se preko Like i sjeverne Dalmacije spušta prema Italiji, piše Dalmacija danas.

Zbog toga je na zapadu Hrvatske oblačno, u mnogim predjelima i kišovito. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, na Krku je do 12 sati preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, a u Starigradu Paklenici preko 30 litara.

Velike temperaturne razlike vladaju u zemlji. Primjerice, područje Opatije ili Samobora mjeri 13°C, a na jugu Dalmacije je do 23°C.

Na Jadranu puše jugo koje ponegdje ima jake do olujne udare. Prema podacima DHMZ-a, jugo u Zadru ima udare do 68 km/h, a u Splitu do 72 km/h. U Splitu je zbog juga bilo i nešto polomljenih grana.

Valovi u Dubrovniku preko dva metra

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Vis-Hvar-Split te brodska linija Preko-Zadar.

Naime, na splitskom područja maksimalna visina vala je 1,30 metara, potvrdili su za N1 u Hrvatskom hidrografskom institutu, dok su valovi na području Dubrovnika i do 2,50 metara. Upravo na tom dijelu obale postoji mogućnost za nevere.

Pročitajte više