Onkolog Eljuga odbacio optužbe za neodgovorno liječenje

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Hrvatske lige protiv raka onkolog Damir Eljuga opovrgnuo je optužbe umirovljenog diplomata Antuna Babića, koji ga je prijavio Ministarstvu zdravlja zbog "neodgovornog liječenja i nehumanog ponašanja" prema njegovoj supruzi, preminuloj bojnici Hrvatske vojske Janji Ninić Babić.

Babić se u predstavci Ministarstvu zdravlja požalio na liječenje njegove supruge i rad medicinskog osoblja u KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Zagreb, tvrdeći da su joj u KBC-u Sestre milosrdnice "dijagnosticirali krivi status bolesti i odbili joj dati lijekove, koje je bez problema dobila u KBC-u Rijeka". Također je podnio zahtjev Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) za pokretanjem disciplinskog postupka protiv Eljuge zbog "neodgovornog liječenja i nedostojnog ponašanja".

"Istina dijametralno suprotna"

Bivši ministar zdravlja Siniša Varga uputio je nakon toga dopis sanacijskim upraviteljima KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb u kojem od njih traži da Ministarstvu dostave presliku cjelokupne medicinske dokumentacije i očitovanje svih zdravstvenih radnika koji su se medicinski skrbili o Ninić Babić.

Istina je dijametralno suprotna od Babićevih optužbi, kaže Eljuga. Janja Ninić Babić hospitalizirana je u Zavodu za opću i ginekološku onkologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice 25. ožujka 2015., a već sutradan liječnici su utvrdili da se radi o vrlo teškoj i neizlječivoj bolesti.

"Pojedinosti nemam pravo iznositi u javnost jer sam vezan liječničkom tajnom, ali tvrdim da sam za sve što smo moj tim i ja učinili u Zavodu za opću i ginekološku onkologiju, na kojem je gospođa Ninić Babić boravila od 25. ožujka do 3. travnja 2015., dobio nekoliko pisama zahvale od samoga gospodina Antuna Babića u kojima mi se 'najiskrenije zahvaljuje na mojoj velikoj brizi za njegovu suprugu Janju' i 'teško pronalazi riječi za moje iskreno ljudsko, profesionalno i domoljubno zauzimanje za Janjino zdravlje'", navodi Eljuga.

"Babić sam sebi proturječi"

Ne znam zašto sada Babić sam sebi proturječi, dodaje Eljuga i poručuje mu kako bi "svakako trebao o tome razmisliti".

Janja Ninić Babić bila je strpljiva u svojoj teškoj bolesti i osoba koju ću nositi u trajnoj uspomeni, ističe Eljuga, ne samo zbog obola koji je dala obrani Hrvatske, već i zbog "blagosti kojom je zračila znajući od kakve bolesti boluje". Nažalost, umrla je 17. prosinca 2015., jer za nju nije bilo lijeka nigdje na svijetu, tvrdi Eljuga.

Pročitajte više