Online plaćanje Visom poraslo za 128 posto

INTERNETSKE transakcije hrvatskih korisnika Visa kartica ponovno su zabilježile značajan porast pokazujući da Hrvati sve više uviđaju prednosti i sigurnost online kartičnog plaćanja. Prema službenim rezultatima koje je danas objavila Visa International, Hrvati su putem online transakcija do završetka 2006. godine sa svojim Visa karticama potrošili gotovo 22 milijuna kuna što je godišnji porast od 128 posto. 

Godišnje povećanje broja transakcija od 12 puta (129 posto), koje su dosegle brojku od 46,000 podupire činjenicu o povećanoj svijesti među hrvatskim korisnicima Visa kartica o sigurnosti i pruženoj zaštiti prilikom online plaćanja. Prosječna vrijednost transakcije tijekom 2006. godine dosegla je vrijednost od gotovo 500 kuna (84 američka dolara) čime nadilazi vrijednost prosječne vrijednosti transakcije u susjednoj Srbiji, gdje je taj iznos dosegao brojku od 352 kuna (63 američka dolara).

Putne agencije i sektor usluga zračnog prometa ostaju dominantni s udjelom od gotovo trideset posto u ukupnom online plaćanju Visa karticama s preko 6,1 milijuna potrošenih kuna (1,1 milijuna dolara). U oba sektora, plaćanje putem Interneta povećalo se deset puta. Istodobno, s povećanjem preko 53 posto u usporedbi s 2005. godinom, hrvatski potrošači putem Interneta sve više kupuju knjige, časopise i novine, pa su tako kupujući svoje omiljeno štivo potrošili preko 1,1 milijuna kuna (200,000 američkih dolara) putem Visa kartica.

Hrvati su koristili online plaćanje i za ponešto neobične proizvode i usluge: jedna internetska transakcija učinjena je kako bi se platilo korištenje bazena, dvoje korisnika Visa kartice iskoristili su sigurnost i pogodnost svojih kartica za plaćanje kazni dok je pet korisnika kartica platilo proizvode iz trgovine religijskim dobrima. Ova raznovrsnost transakcija ukazuje da je Visa zaista za sve potrošače.

"Visoki porast razine online uporabe Visa kartica pokazuje kako se potrošačke navike mijenjaju s obzirom na to da ljudi počinju prepoznavati prednosti online plaćanja. Hrvati ne koriste svoje Visa kartice samo prilikom rezerviranja smještaja već i za manju kupovinu te plaćanja za usluge cvjećara ili kupovinu knjiga"- izjavio je Jean-Marc Tonti, regionalni menadžer Vise.

Pročitajte više