Novi cyber rat na pomolu: Opaki virus Stuxnet dobio nasljednika, ne znaju kako zaustaviti Duqu



"AKO je virus Stuxnet bio atomska bomba cyber ratovanja, onda je novi virus otkriven ovaj tjedan tzv. H-bomba", upozoravaju stručnjaci.

I dok neki tvrde kako je Duqu zapravo isti virus spreman za regeneraciju drugi upozoravaju kako je to Stuxnetov klon koji koristi više-manje isti kod kao i Stuxnet. Kako god bilo, Duqu, kojega je otkrio Symantec uz pomoć nekih međunarodnih stručnjaka, je vrlo opasan.

Kako su objavili na svojim stranicama od pouzdanih osoba iz jednog istraživačkog laboratorija s međunarodnim vezama upozoreni su da su pronašli nešto što je vrlo slično Stuxnetu. Virus su nazvali Duqu jer stvara datoteku s prefiksom DQ. Stručnjaci Symanteca na uzorcima dobivenima iz laboratorija s područja Europe napravili su analizu i potvrdili kako su dijelovi opasnog crva Duqu gotovo identični Stuxnetu, međutim imaju potpuno drugačiji zadatak.

Duqu su, prema njima, stvorili isti autori kao i Stuxnet, ili oni koji su imali pristup izvornom kodu Stuxneta. Također, u Symantecu smatraju kako bi Duqu mogao biti samo preteča novom napadu regeneriranog Stuxneta.

Opasan virus ne uništava računalo, a korisnik neće niti primijetiti da Duqu "ordinira" po podacima jer Duqu prikuplja podatke s računala te ih šalje u bazu, a nakon 36 dana sam se od sebe briše. Zasad je navodno Duqu već "pogodio" nekoliko industrijskih tvrtki u Europi.

"Duqu izvodi vrlo inteligentnu operaciju. Još nismo sigurni čemu točno služi, ali pretpostavljamo da će nakon ovog trojanca uslijediti novi jaki napad", komentirao je za Fox News zaposlenik RSA dodajući kako u Duqu gotovo sigurno prikuplja passworde s računala. Prema njegovom mišljenju nije nužno da autori ili netko povezan s nastankom Stuxneta osmislio i Duqu. "Kod Stuxneta već je neko vrijeme dostupan, samo treba znanja kako bi se uz pomoć tog koda napravio drugi virus", dodao je Michael Sonzo.  "Ne postoji ništa čime bismo mogli zaustaviti Duqu", zaključio je Sonzo.

Podsjetimo, Stuxnet je prošle godine, za kojega se još ne zna tko mu je autor, a među pretpostavkama je da iza njega stoje i neke svjetske tajne službe, uništio industrijska postrojenja Siemensa u iranskoj nuklearki.

Pročitajte više