Opara traži zamjenu za direktora Vodovoda, otpremninu će mu morati platiti ako ode iz tvrtke

Foto: fah

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je danas kako kreće procedura za izbor nasljednika Drage Davidovića na mjestu prvog čovjeka Vodovoda i kanalizacije.

"Zna se da sam nezadovoljan kako se upravlja u toj gradskoj tvrtki. U prethodnoj krizi zamućene vode čekao se moj poziv da se pošalju cisterne. Bio sam u situaciji da donosim odluke za koje nisam ovlašten, ni kvalificiran. Kreće procedura natječaja za novog direktora. Vjerujem da ćemo tijekom zime imati novo poslovodstvo s novim ciljevima", kazao je danas splitski gradonačelnik.

Postavilo se i pitanje otpremnine za Dragu Davidovića. Nažalost, morat će se isplatiti, iako gradonačelnik ne smatra da je otpremnina opravdana.

Menadžerski ugovor

Davidović je, naime, prilikom preuzimanja Vodovoda prije godinu dana potpisao menadžerski ugovor prema kojem bi mu u slučaju odlaska iz tvrtke pripalo 160 tisuća kuna, odnosno šest plaća. Tome treba pribrojati poreze, doprinose i ostalo. Ukupan iznos mogao bi dosegnuti gotovo pola milijuna kuna.

U slučaju da Davidoviću ponude neko adekvatno mjesto u tvrtki, otpremninu ne bi dobio. Zanimljivo je da je prethodnom direktoru Vodovoda SDP-ovcu Zdravku Muliću isplaćena otpremnina jer je tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio da neće više voditi tvrtku te ga je potjerao prije isteka mandata.

Sastanak s ministrom

Davidović je inače jučer bio na sastanku s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem. Upoznao ga je sa situacijom, odnosno mutnoćom, koja nije problem samo u Splitu, već se s tim suočava cijela Dalmacija. Muti se voda i u Sinju, Vrgorcu, Dubrovniku.

Davidović je ministra upoznao s pilot projektom koji bi trebao odgonetnuti u čemu je stvar, odnosno zašto se voda pojačano muti. Zamolio je ministra za pomoć geologa, hidrologa i ostalih stručnjaka.

Kako doznajemo, Vodovod raspolaže tek jednom cisternom te smatraju da s njom ne mogu osigurati adekvatno snabdijevanje pitkom vodom za sve. Posljednji put kada je cisterna kružila splitskim ulicama navodno i nije bilo prevelikog interesa za tankanje pitkom vodom.

Split je inače u ovoj godini imao četiri zamućenja vode, što je dosad nezabilježeno. Problem je i što treba duže čekati da se stanje normalizira. Problem bi se riješio filterom, no Davidović nam je kazao da je to investicija vrijedna ne manje od 15 milijuna eura. Filter su Hrvatske vode prije dvije godine proglasile ekonomski nerentabilnim, no tada se voda znatno manje mutila.

 

Pročitajte više