Opasno hrvatsko školstvo: Urušio se strop u hodniku osječke osnovne škole

O KATASTROFALNIM uvjetima u kojima moraju učiti djeca govori i najnoviji slučaj raspadanja prostora u kojem bi se trebali osjećati sigurnima kako bi se mogli obrazovati. Noćas se u osječkoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja urušilo 15 kvadrata štukature u hodniku školske zgrade.

Sreća je što se urušavanje nije dogodilo tijekom nekog od školskih odmora kada tuda prolazi veliki broj djece. Ravnateljica škole Aleksandra Krampač-Grljušić rekla je kako je škola stara 48 godina te bi se mnoge stvari u njoj trebale rekonstruirati. "Prošle godine imali smo slučaj urušavanja stropa u jednoj učionici, doduše manje površine, a i to se dogodilo tijekom noći", kazala je ravnateljica Krampač-Grljuš te dodala kako su dio električnih instalacija popravili, piše Jutarnji list.

Grad druge godine obnavlja škole

Katastrofalna je činjenica da je većina prozora škole zakucana čavlima. Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo zatražio je da se popiše šteta nastala urušavanjem stropa te najavio da će se zalagati za obnovu školskih zgrada. "U školske zgrade se desetljećima nije ulagalo i one su u očajnom stanju. Sada se pokazuje koliko je bila promašena politika kupnje laptopa dok u školama parket razgrćete grabljama", kazao je Bubalo te dodao kako će obnova školskih zgrada biti na listi prioriteta u gradskom proračunu za sljedeću godinu.

Prošli tjedan se urušio strop strop izrađen od gipsanih ploča i metalne konstrukcije veličine oko osam kvadrata na vrtiću u zagrebačkoj Novoj Vesi. Tada je lakše ozlijeđena 25-godišnja odgojiteljica kojoj je pomoć pružena u zagrebačkoj Klinici za traumatologiji. Na sreću, niti u ovoj nesreći nisu stradala djeca. 

Pročitajte više